STAKLENIK GUŠI OKOLINU? Udruženje građana "Stepa Stepanović" tvrdi da kotlarnica “Zelenila” zagađuje naselje

G. N.

10. 11. 2020. u 06:34

KOTLARNICA pri JKP "Zelenilo Beograd" godinama šteti obližnjem stanovništvu. Tako tvrde članovi Udruženja "Stepa Stepanović" iz stoimenog naselja, u čijoj se neposrednoj blizini ovaj grejni pogon nalazi. Prema njihovim navodima, obećanja nadležnih od pre dve godine da će problem biti rešen, do danas nisu ispunjena, a zagađenje je, kažu, sve veće. U preduzeću, za "Novosti", kažu da rade na ovom slučaju, ali nedostaje im novac.

СТАКЛЕНИК ГУШИ ОКОЛИНУ? Удружење грађана Степа Степановић тврди да котларница “Зеленила” загађује насеље

Deo voždovačkog naselja

Povodom problema sa zagađenjem, Udruženje stanara "Naselje Stepa Stepanović" obratilo se dopisom gradonačelniku Radojičiću, Ministarstvu zaštite životne sredine, predsednici Vlade Ani Brnabić i drugim nadležnim institucijama. Kako nam je rekao predsednik udruženja Zoran Božanić, kotlarnica u Vojvode Stepe 405, koja se inače koristi za grejanje staklenika i pomoćnih objekata u funkciji proizvodnje sadnog materijala i ukrasnih biljaka, ugrožava 14.000 stanovnika.

- Neki od komšija imaju merne uređaje koji pokazuju da se u nekim delovima dana čak ne preporučuje izlazak napolje, niti fizička aktivnost - kaže Božanić.

Stanari su u dopisu naveli da pomenuta kotlarnica za svoj rad kao energent koristi mazut.

- Naseljem se širi težak miris mazuta koji ulazi u stambene jedinice i kada su prozori zatvoreni - napisali su žitelji. - Napominjemo da u naselju živi veliki broj dece, u neposrednoj blizini kotlarnice nalaze se osnovna škola i dva vrtića. Sva tri objekta su udaljena vazdušnom linijom manje od 200 metara od kotlarnice.

Prema rečima nadležnih iz JKP "Zelenilo Beograd", merenja emisija iz ove kotlarnice koju oni sprovode, pokazuju da su sve štetne materije u zakonski dozvoljenim granicama.

- Radimo na rešavanju problema sa ovom kotlarnicom. Do kraja ove godine definisaćemo adekvatno rešenje, a u 2021. godini pristupićemo njegovoj realizaciji, ukoliko budemo dobili potrebna sredstva - kažu iz "Zelenila".

INSPEKTORI PRATE RAD POSTROJENjA

IZ GRADSKOG sekretarijata za inspekcijske poslove "Novostima" je stigao odgovor iz kojeg se vidi da inspekcija prati rad ove kotlarnice.

Inspektoru je stavljena na uvid lista postojećih malih i srednjih postrojenja za sagorevanje sa ograničenim vekom trajanja od 29.1.2018. Ministarstva zaštite životne sredine i dopis Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine iz 2017. godine o izuzeću kotlarnice u Vojvode Stepe 405 od primene graničnih vrednosti zagađujućih materija zbog ograničenog veka trajanja postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije