VIRUS ISPRAZNIO LOKALE U CENTRU: Iz prostorija u vlasništvu Grada u 2020, izašlo 118 klijenata

M. STANOJKOVIĆ

05. 11. 2020. u 15:51

ZBOG virusa korona mnogi preduzetnici morali su da obustave poslovanje, pa su zato i zakatančeni i mnogi lokali u prestonici.

ВИРУС ИСПРАЗНИО ЛОКАЛЕ У ЦЕНТРУ: Из просторија у власништву Града у 2020, изашло 118 клијената

Foto: Arhiva

Zakupci otkazuju, pa su se u samom centru grada mnogi lokali i ispraznili. Prema procenama agencija za nekretnine, reč je o nekih 15 odsto, dok je od ukupno izdatih 5.480 lokala poslovnog prostora u svojini Grada, od početka godine raskinuto 118 ugovora.

Prema podacima Sekretarijata za imovinske i pravne poslove, Grad Beograd raspolaže sa ukupno 5.950 jedinica poslovnog prostora, a oko deset odsto je prazno.

Bulevar kralja Aleksandra uvek je bio načičkan buticima, ali se od početka epidemije primetno "gasio" jedan po jedan, pa su mnogi sada bez zakupaca. I u glavnoj pešačkoj ulici, Knez Mihailovoj, gde se očekuje da svi lokali budu popunjeni, ima i onih bez zakupaca. Slična je situacija i u Kralja Milana, a najvidljivije posledice su na periferiji.

RASKID UGOVORA

SVI zakupci koji duguju za zakupninu utužuju se preko Gradskog prvobranilaštva. Takođe, protiv dužnika koji ne plaćaju zakupninu ili to čine neredovno, pokreću se postupci otkaza ugovora o zakupu - navode u nadležnom sekretarijatu.

- Posebno je problem bio u onim lokalima u kojima posluju ugostiteljski objekti, koji nemaju bašte, koji sada zbog korone nisu mogli dobro da rade. Mnogi su spuštali cenu zakupa, kako bi im zakupci ostali. Veći je problem sa nekretninama većih kvadratura, jer su mnoge firme prešle na onlajn poslovanje i nije im potreban poslovni prostor - kažu u "Divis" nekretninama.

- Od ukupnog broja, izdato je 5.480 lokala, odnosno 448.980 kvadrata, a prazno 470 jedinica, odnosno 36.162 kvadratna metra - navode u Sekretarijatu. - Od toga, u 2.282 jedinice se obavlja trgovina i ugostiteljstvo, 864 su za kancelarijski prostor, zanatstvo je u 630 lokala, a ostale delatnosti na 1.704. U tekućoj godini je ukupno 118 zakupaca raskinulo ugovor o zakupu, što je broj raskinutih ugovora koji nije veći od broja za isti period prethodnih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati