NEDOSTAJE JOŠ PARKING-MESTA: Posle pisanja "Novosti", leva strana Karađorđeve ulice u Zemunu konačno dobija obeleženu zonu

S. B. M.

17. 10. 2020. u 08:51

НЕДОСТАЈЕ ЈОШ ПАРКИНГ-МЕСТА: После писања Новости, лева страна Карађорђеве улице у Земуну коначно добија обележену зону

Komunalna milicija snima ovaj prostor / Foto N. Skenderija

STANARI neparnih brojeva ulice u Karađorđevoj ulici u Zemunu dobiće određeni broj parking-mesta na tom delu ulice. Ovo, za "Novosti", kažu u Sekretarijatu za saobraćaj i navode da će tu biti uveden sistem parkiranja po zonama. Ipak, iscrtavanje određenog broja novih mesta neće rešiti problem, budući da ih je ukinuto više od sto.

Sve je počelo pre nekoliko nedelja kada je na levoj strani trotoara Karađorđeve, gde se Zemunci parkiraju već duže od četiri decenije, osvanulo obaveštenje da tu prolazi sistem "Oko sokolovo". I dok se, kao stanari tumače, znak "zabranjeno parkiranje" prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja odnosi na zaustavljanje i parkiranje na kolovozu, to ne važi za trotoar. Ipak, "Oko" je snimalo, pa je u proseku po desetak kazni stiglo vlasnicima automobila koji su ovde parkirali vozila, nesvesni da čine prekršaj.

Kako kažu žitelji, iako masovno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje u plavoj zoni, koja se proteže trotoarom parne strane Karađorđeve ulice, a koja je uvedena prošle godine, broj parking-mesta i dalje je nedovoljan. Sa svih strana ulice su višespratnice.

Pošto su im parking-mesta ukinuta, a nova nisu dobili, sakupili su potpise i uputili peticije Skupštini grada, Sekretarijatu za saobraćaj i Komunalnoj miliciji, sa nekoliko zahteva, od kojih je jedan uvođenje zonskog sistema i za levi deo ulice.

- Dali smo nalog JKP Beograd put da (usled nedavne izmene standarda za parkiranje) razmotri mogućnost obeležavanja dodatnih parking-mesta na lokaciji u Karađorđevoj - kažu u Sekretarijatu za saobraćaj. - Očekuje se obeležavanje određenog broja parking-mesta uz uvođenje zonskog sistema parkiranja. Dodatna obaveštenja da na trotoaru koji nije obeležen saobraćajnom signalizacijom nije dozvoljeno parkiranje nisu potrebna. Prema članu 66, tačka 13 Zakona, vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake širine najmanje 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

Deo zemunske sabraćajnice / Foto N. Skenderija

Upravo toliko je potrebno i da bi se obeležila parking-mesta. To zapravo znači da žitelji uopšte nisu bili u prekršaju od početka. Žitelji dodaju da je Grad to mogao da uradi i pre nego što im je "Oko" poslalo na desetine kazni.

ZAHTEVI

STANARI Karađorđeve ulice traže uvođenje zonskog sistema i za levi deo ulice, a ako to nije moguće, onda prestanak sankcionisanja parkiranja na neparnoj strani Karađorđeve i Ulice Stevana Markovića i parnoj strani Avijatičarskog trga, oslobađanje obeleženih parking-mesta u plavoj zoni koja su zauzela nelegalne letnje bašte, kao i uklanjanje velikog broja automobila neregistrovanih duže od šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Tito

17.10.2020. 21:17

Ukine ti 100 parking mesta,pa ti kao učini i izcrta 20 i smatra da ti je "učinio".Pritom ta mesta plaćaš. Ja bih pozdravio to,da je bilo 100,a da su napravili još 20.