UKINULI IM MESTA, SAD IH KAŽNJAVAJU: Muke stanara Karađorđeve u Zemunu posle uvođenja sistema "Oko sokolovo"

S. B. MILOŠEVIĆ

15. 10. 2020. u 09:16

TABLA ispod znaka "zabranjeno parkiranje", sa obaveštenjem da tu prolazi sistem "Oko sokolovo" osvanula je pre nešto više od dve sedmice na levoj strani (gledano od grada) Karađorđeve ulice u Zemunu.

УКИНУЛИ ИМ МЕСТА, САД ИХ КАЖЊАВАЈУ: Муке станара Карађорђеве у Земуну после увођења система Око соколово

Foto N. Skenderija

Stanari, koji se tu parkiraju bezmalo pola veka, sada su dobili i po nekoliko kazni za parkiranje. Pošto su im parking mesta ukinuta, a nova nisu dobili, u ime 2.500 stanara iz 15 stambenih zajednica presavili su tabak, sakupili potpise u uputili peticije Skupštini grada, Sekretarijatu za saobraćaj i Komunalnoj miliciji, sa nekoliko zahteva.

Dok "čestitke" Komunalne milicije nisu počele da im stižu na kućnu adresu, žitelji Karađorđeve od broja 1 do 21 nisu ni znali da su u prekršaju. Sada, svaka porodica u proseku ima po četiri i više kazni za nepropisno parkiranje od po 5.000 dinara. Ima i onih kojima se vozila vode na firmu, pa imaju i po 16 kazni od 50.000 dinara.

- U lošoj smo situaciji, jer su sa obe strane ulice višespratnice. Nema dovoljno mesta ni za one u soliterima, koji imaju svoj parking, ali za manji broj automobila, tako da ne možemo da računamo na taj prostor. Prošle godine zonirana je desna strana ulice. I ovu levu mogu da zoniraju i povećaju broj parking mesta. Kažu da za to nema uslova, jer onda nema propisanih 1,6 metara za prolaz pešaka. Taj argument nije ubedljiv, jer je levi trotoar za manje od pet centimetara uži od onog s desne strane - kaže stanar iz Karađorđeve 5.

Njegov komšija iz Karađorđeve 11, gde mu je firma, dobio je dve kazne od 50.000 dinara.

- Možda ih stigne još. Traže da se izjasnite ko je vozio, a to morate da uradite kod notara u nekoliko primeraka. I u redu je da se komunalni problem rešava, ali ovde ga nije bilo jer je pešacima kretanje bilo neometano - navodi sagovornik "Novosti".

Stanari u obrazloženju peticije napominju da ispod znaka da je zabranjeno parkiranje nema dopune "i na trotoaru", što znači da se zabrana odnosi samo na kolovoz. I tabla koju su nadležni stavili da je to "zona snimanja Komunalne milicije" nije propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja, i da se bez oznake "i na trotoaru" opet odnosi na kolovoz.

Kako kažu žitelji, iako masovno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje u plavoj zoni, koja se proteže trotoarom parne strane Karađorđeve ulice, broj parking mesta i dalje je nedovoljan. Poslednjim činom im je ukinito više od 100.

Zato traže: uvođenje zonskog sistema i za levi deo ulice, a ako to nije moguće, onda prestanak sankcionisanja parkiranja na neparnoj strani Karađorđeve i Ulice Stevana Markovića i parnoj strani Avijatičarskog trga, oslobađanje obeleženih parking mesta u plavoj zoni koja su zauzele nelegalne letnje bašte, kao i uklanjanje velikog broja automobila neregistrovanih duže od šest meseci.

SPREMNI ZA SUD

KAKO pojašnjavaju stanari, Zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je krovni, samo saobraćajni policajci mogu da regulišu prekršaje za parkiranje. Na osnovu člana 2, stava 1 jasno se kaže da "kontrolu i neposredno regulisanje saobraćaja na putevima obavlja Uprava saobraćajne policije i područne policijske uprave". Ujedno, član 66, stav 13, kaže da vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na trotoaru, "osim ako je to dozvoljeno saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza". Zato će kazne neki pokušati da obore pred sudom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024