KORONA VIRUS SKRATIO "DANE SLOBODE": Grad Beograd i ove godine sa tri manifestacije obeležava sećanje na oslobođenje prestonice 1944.

J. D.

15. 10. 2020. u 08:12

TRADICIONALNA manifestacija "Dani slobode", u organizaciji Grada, kojom se podseća na oslobođenje Beograda u dva svetska rata, 1. novembra 1918. godine i 20. oktobra 1944. biće obeležena sa samo tri centralna događaja, zbog pandemije virusa.

КОРОНА ВИРУС СКРАТИО ДАНЕ СЛОБОДЕ: Град Београд и ове године са три манифестације обележава сећање на ослобођење престонице 1944.

Detalj sa prošlogodišnjeg skupa / Foto P. Mitić

Planirano je da 20. oktobra u 14 časova na Trgu republike, bude održan koncert Orkestra, Hora i solista Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Dejana Savića.

- Biće to prilika da se podsetimo života Opere u burnom dvadesetom veku, a povodom 100 godina od osnivanja ove institucije - ističu organizatori. - Koncert pod nazivom "Pozdrav Beogradu" organizuje se samo stotinak metara od mesta gde će se nalaziti nova zgrada beogradske opere, te i stoga ima simboličan karakter. U slučaju loših vremenskih uslova, koncert će se održati u Skupštini grada.

Istog dana, u 18 časova na Trgu republike biće otvorena izložba "Put do pobede" u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije.

Na istom mestu 1. novembra u 18 časova biće otvorena postavka pod nazivom "Lica naših oslobodilaca iz Velikog rata". Na izložbi će biti predstavljeno više od 30 portreta običnih ljudi, seljaka, varošana, učenika koji su bili učesnici Velikog rata, a ostali su do sada nevidljivi i doskoro su se čuvali samo u porodičnim arhivama. Izložba se realizuje u saradnji sa organizacijom "Album naših predaka".

POMERENO ZA SLEDEĆU GODINU

OSTALIH 15 događaja odloženo je za sledeću godinu, kada se steknu uslovi za održavanje manifestacije "Dani slobode" u celosti. Planirano je da tada bude održano javno igranje jednočinki "Solunci govore", koncert simfonijskih obrada partizanskih pesama u izvođenju Orkestra RTS, kao i prvo pozorišno izvođenje dramatizacije romana "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!