SPOMENICI BRANKU PEŠIĆU, VLADI ILIĆU I MILOŠU SAVČIĆU: Odbornici odlučili - Hrvatska ulica postaje ulica Glinskih žrtava

Beta

28. 09. 2020. u 14:21

СПОМЕНИЦИ БРАНКУ ПЕШИЋУ, ВЛАДИ ИЛИЋУ И МИЛОШУ САВЧИЋУ: Одборници одлучили - Хрватска улица постаје улица Глинских жртава

Foto: Tanjug

ODBORNICI Skupštine Beograda usvojili su danas predložene odluke o podizanju spomenika trojici bivših gradonačelnika, Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Odlučeno je i da se Hrvatska ulica u Kotežu, na inicijativu građana, preimenuje u ulicu Glinskih žrtava 1941.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su "Pešić, Ilić i Savčić bili vizionari i da su zaslužili da im se grad oduži".

"Vlada Ilić je sve što je imao poklonio Beogradu, poklonio je imanje za Zoološki vrt, gradio radničke stanove u okviru fabrike, a osuđen je što su mu fabrike za vreme okupacije Nemaca radile i završio je sa metlom u ruci, odbivši da ode u Englesku", rekao je Vesić.

Savčić je, kako je rekao Vesić, založio imovinu kao hipoteku da bi Beograd dobio zajam, a "Pešić je simbol razvoja grada".

Vesić je rekao da Hrvatska nije zaslužila ulicu u Beogradu zbog učinjenog zločina kao organizovanog državnog genocida u crkvi u Glini.

"Svi koji budu poštovali Beograd biće poštovani i zato će glavni grad dobiti ulicu Brisela, Varšave, Beča", rekao je Vesić.

On je pozvao države bivše Jugoslavije da sarađuju na principu reciprociteta kada je reč o imenovanju ulica i dodao da će Beograd dobiti ulicu u Ljubljani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)