JASTUK ZAPALIO STAN, VATROGASCIMA STUBIĆI OTEŽALI GAŠENJE? Dan posle požara u Gospodskoj ulici u Zemunu

S. VIDAČKOVIĆ

16. 09. 2020. u 06:00

UZROK požara koji je izbio u ponedeljak na poslednjem spratu u zemunskoj Gospodskoj ulici, još nije poznat.

ЈАСТУК ЗАПАЛИО СТАН, ВАТРОГАСЦИМА СТУБИЋИ ОТЕЖАЛИ ГАШЕЊЕ? Дан после пожара у Господској улици у Земуну

Foto: P. Milošević

 Povređenih, srećom, nije bilo ali je vatra uništila veliki deo dupleksa u potkrovlju. U gašenju vatre, koje je trajalo gotovo dva sata, učestvovalo je 29 vatrogasaca sa sedam vozila.

Reporteri "Novosti" juče su obišli lokaciju na kojoj se dogodio požar. Drvena vrata stana u kom je buknula vatra bila su zaključana, a ispred ulaza nalazile su se plastične kese sa tanjirima, escajgom i sitnim pokućstvom. Prema rečima komšija, pretpostavlja se da je nepažnja mogući uzrok incidenta.

Dodatni problem vatrogascima predstavljao je nepristupačan teren, jer vozilom nisu mogli da uđu u dvorište zgrade, koja se nalazi u pešačkoj zoni. Zbog toga je intervencija obavljena sa ulice, uz pomoć specijalnih hidrauličnih merdevina. Iako su stepenice u ovom starom zdanju jako uske i strme, vatrogasci su uspeli da provuku crevo sa vodom do potkrovlja.

- Vlasnik izdaje taj stan, a koliko znam, tu živi neka devojka - pričaju komšije. - Sve je bilo puno dima, kada su došli vatrogasci rekli su da odmah izađemo na ulicu i preporučili su nam da ne spavamo u stanovima nekoliko noći, zbog tolike količine ugljen-monoksida u vazduhu. Intervencija je trajala više od dva sata, a čuo sam da je uzrok požara jastuk, koji je pao na podno osvetljenje, zapalio se, posle čega se vatra proširila na veći deo stana.

Akcija vatrogasaca bila je brza i uspešna, pa je požar lokalizovan. Međutim, kada su stigli na lokaciju posle poziva uznemirenih sugrađana - naišli su na malu prepreku.

Foto: P. Milošević

Naime, na samom ulazu u pešačku zonu iz Glavne ulice nalaze se stubići, od kojih je jedan potapajući. Međutim, kada se spustio, to nije bilo dovoljno za prolazak vatrogasnih kola, pa je bilo neophodno da se otključaju još dva betonska stuba. Nadležna ekipa brzo se organizovala i oslobodila prilaz do zgrade u kojoj je goreo stan.

Foto: P. Milošević

ZDANjE IZ 1827. GODINE

ZEMUNSKA zgrada u kojoj se dogodio požar, podignuta je još 1827. godine. Bila je u vlasništvu porodice Puljo, osnivača prve zemunske štamparije. Zgrada je pod zaštitom, jer je registrovana kao nepokretno kulturno dobro. Osim velelepnog zdanja, ovde se nalazi i stogodišnja loza, koja raste u dvorištu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna