IMA VEĆINU, A NIJE IZABRANA: Umesto kandidata sa podrškom Veća i Odbora, Ministarstvo imenovalo drugog

B. Borisavljević

31. 08. 2020. u 16:54

KOLEKTIV OŠ "Ivo Andrić" je tri dana pred početak školske godine obavešten da je Ministarstvo prosvete, umesto Dragane Dejanović Kovačević, koja je dobila većinu glasova na Nastavničkom veću i na Školskom odboru, za v.d. direktora imenovalo osobu koja nije zaposlena u školi.

ИМА ВЕЋИНУ, А НИЈЕ ИЗАБРАНА: Уместо кандидата са подршком Већа и Одбора, Министарство именовало другог

Foto: V.N.

Ovaj potez prosvetnih vlasti izavao je nezadovoljstvo zaposlenih, koji za danas najavljuju protest u dvorištu škole. Zvanično "upoznavanje" sa novim rukovodiocem profesori su imali na sednici Nastavno-naučnog veća.

Odlaskom prethodnog direktora Milana Pašića, na mesto pomoćnika ministra prosvete, "na čelo" škole je 16. oktobra prošle godine imenovan vršilac dužnosti. U međuvremenu su raspisana dva konkursa za izbor direktora, ali i pored toga nije izabran kandidat koji je imao većinu.

BEZ ODGOVORA

U ŽELjI da čujemo i drugu stranu, polsali smo pitanja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Međutim, do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor zašto na mesto direktora nije postavljen kandidat koji je dobio podršku kolektiva i Školskog odbora.

- Prvi konkurs je oboren zbog tesnog rezultata na Školskom odboru (četiri prema četiri), dok je Nastavničko veće velikom većinom glasalo u korist kandidata iz škole (92 prema 13) - kaže Sandra Radovanović, učiteljica i predsednik USPRS u školi. - Postupak je vraćen na početak. Nastavničko veće opet daje više glasova kandidatu iz škole, a ovoga puta ni Školski odbor nema tesan rezultat, već je šest prema nula u korist profesorke iz škole.

Iako su zaposleni očekivali da Dejanović Kovačević bude imenovana za direktorku, posle odugovlačenja i probijanja zakonskog roka za donošenje odluke, u školu je u petak poslata nova v.d. direktora.

- Prosveta se drži na entuzijazmu prosvetnih radnika, da nema toga ne bi bilo ni škola - navodi Radovanović. - Naš entuzijazam nije u našim novčanicima već u tim školama, učionicama i prijatnom okruženju koje sebi napravimo da bi preživeli sve izazove. Da je prošle godine nama, članovima kolektiva, neko rekao da moramo da radimo, ali da nećemo dobijati platu tri meseca, mi bismo bez problema to prihvatili. Takav je bio entuzijazam koji je sada zbog dešavanja u školi, nažalost, pao.

Ova škola je jedna od deset najboljih osmoletki u Srbiji. Profesorka Dragana Dejanović Kovačević bila je jedan od nastavnika koji su učestvovali u snimanju TV nastave, a časovi srpskog jezika i književnosti za osnovce, koje je držala sa koleginicom Jelenom Đorđević u javnosti su ocenjeni kao jedni od najboljih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)