UZ ZAHTEV I POTVRDA IZ FIRME: U produženom boravku samo đaci čiji roditelji moraju da budu na radnim mestima

B. BORISAVLjEVIĆ

28. 08. 2020. u 15:37 >> 15:37

ZBOG pandemije virusom korona i sprečavanja širenja infekcije, u produženom boravku u većini škola će biti mesta samo za učenike, čija oba roditelja moraju svakodnevno da odlaze na posao.

УЗ ЗАХТЕВ И ПОТВРДА ИЗ ФИРМЕ: У продуженом боравку само ђаци чији родитељи морају да буду на радним местима

Foto D. Pozderović

 Mame i tate treba školama da dostave pismene potvrde iz firmi da ne mogu da rade od kuće, a pojedine obrazovne ustanove traže i radno vreme. Razlog je veliki broj zainteresovanih đaka i ograničen prostor na četiri kvadrata i manjak nastavnika.

Olakšavajuća okolnost je što, uglavnom, produženi boravak nije počinjao 1. septembra, već posle dve-tri nedelje, tako da škole imaju vremena da naprave plan organizacije ovog oblika nastave u školi. Osim prostora, koji je merama Kriznog štaba definisan na četiri kvadratna metra po učeniku, problem predstavlja i nedovoljni broj učitelja koji bi radili u boravku. Ministarstvo prosvete, kao i Grad, najavili su pomoć u nastavnom kadru angažovanjem studenata Učiteljskog fakulteta.

- Teško je da odbijemo bilo koje dete, ali će prioritet imati mališani čija oba roditelja moraju da rade - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - U toku je njihovo izjašnjavanje, pa ćemo posle toga imati jasniju sliku. Boravak će biti od 8 do 17 časova. Ako bude trebalo pretvorićemo i svečanu salu u učionicu, kako bismo mogli da izađemo u susret što većem broju roditelja i decu upišemo u boravak.

Prema rečima Joleta Bulatovića, direktora OŠ "Drinka Pavlović", za boravak u trećem i četvrtom razredu koji finansira Grad, zainteresovano je 60 učenika.

- To su četiri grupe po 15 đaka, što se uklapa u naše kadrovske i prostorne mogućnosti - navodi Bulatović. - Za sada, ne tražimo potvrde roditelja da moraju da rade, ali ako bude bilo još zainteresovanih i pređemo brojku od 60 đaka, moraćemo. Deca će biti u boravku po završetku nastave, u zavisnosti od grupe, pa do 15.30.

I u najvećoj osomoletki u Srbiji "Nikola Tesla" u toku je anketiranje da li roditelji moraju biti u kancelariji ili na terenu, u zavisnosti od posla koji obavljaju.

- Roditelji treba da dostave potvrdu i navedu radno vreme, ali ne očekujem da će biti većih problema - kaže Dragoljub Gačić, direktor škole. - Nadamo se da ćemo uspeti da obezbedimo poduženi boravak za sve zainteresovane đake.

GRAD ISPLAĆUJE ZARADE UČITELjIMA I UČITELjICAMA

BROJ dece u boravku varira iz godine u godinu ali, u proseku je oko 5.000 mališana. Sa školarcima radi više od 190 profesora razredne nastave, koje angažuju škole po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a izbor zaposlenih je u nadležnosti direktora.

Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred. Prošle godine duplirao je iznos dnevnice učiteljima u produženom boravku, koje su ranije iznosile 833 dinara, pa je bilo i malo zainteresovanih za rad. U grupama može biti najmanje 25, a najviše 30 dece.

U školskoj 2018/2019. godini Grad je angažovao i finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Osim toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024