239 PRIJAVA ZA PARKOVE: Lome klupe, a kradu i cveće

A. Z. KLISURIĆ

24. 08. 2020. u 17:27

JAVNO komunalno preduzeće "Zelenilo - Beograd" od početka godine dobilo je 239 prijava za oštećenja mobilijara u parkovima širom Beograda. Prijave pristižu svakodnevno, najčešće "stradaju" klupe i đubrijere, ali gotovo jednak broj prijava je i za krađu cveća, ukrasnog šiblja i sadnica sa javnih zelenih površina.

239 ПРИЈАВА ЗА ПАРКОВЕ: Ломе клупе, а краду и цвеће

Foto P. Milošević

- Od početka godine oštećena su ili ukradena 154 limena uloška za kante, a negde čak i cele korpe za otpatke. Na meti su i klupe, pa su do sada uništene 103 sa kojih su ukradeni nosači ili drvene lajsne, a ukradeno je čak 940 sadnica ukrasnog cveća - rekli su nam iz JKP "Zelenilo - Beograd".

Osim sugrađana o parkovima brinu i kontrolori ovog preduzeća koji redovno obilaze teren. Mobilijar je na meti vandala najviše tokom letnjih meseci, kada građani više vremena provode napolju, a veća je i poseta parkovima tokom noćnih sati.

U sklopu ovog preduzeća postoje i dve posebne službe koje se bave popravkom i proverom mobilijara u parkovima.

TOVATNOM MAŠĆU PO REKVIZITIMA

NA servisu "Beokom" česte su prijave građana ovim povodom, jedan od najupečatljivijih slučajeva bio je prošle godine kada su vandali namazali rekvizite za decu tovatnom mašću u čukaričkom naselju Bele vode. Pre tri godine, takođe na Čukarici, nepoznati počinioci posekli su i otkinuli klackalice, vrteške i ljuljaške.

- Članovi službi za atestiranje i kontrolu rekvizita i iz službe za održavanje i popravku svakodnevno su na terenu. Kada se ustanovi oštećenje, popravka se obavlja u najkraćem mogućem roku u parku ili u našoj radionici - kažu u "Zelenilu".

Rekviziti se najviše uništavaju na opštinama Stari grad, Novi Beograd, Palilula i Zvezdara. Kada kontrolori ustanove da je mobilijar uništen, napišu prijavu. Ako je poznat počinilac, dalje se prosleđuje na adresu komunalne inspekcije, a ukoliko je nepoznat šalje se policiji na dalje postupanje.

Iz JKP "Zelenilo - Beograd" trude se da svojim radom utiču na građane, kako bi se podigla svest o važnosti čuvanja mobilijara. Ovo preduzeće intenzivno sarađuje sa Komunalnom milicijom, pa i oni dodatno nadziru površine na kojima je primećen vandalizam.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a