KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu već je prešla dozvoljenu granicu.

slobodan

20.08.2020. 16:52

Imam strašnu alergiju na ambroziju. Plaćam zdravstvene doprinose 40 godina, a zdravstvo ne može da mi pomogne. Plaćam sve moguć poreze: poreze i doprinose na platu, porez na imovinu, PDV za svaki artikal i uslugu koju koristim, komunalne takse, odnošenje smeća, takse za obnovljive izvore struje, i šta sve još ne. I sad, nema rešenja za moj najveći problem (a to je najveći problem 10% mojih sugrađana, uključujući naše najdraža, našu decu), ne može da se pokosi ili hemijski obradi ambrozija, već ću morati da se mučim još „dve do tri godine“ do „svođenje pojave ove biljke na minimalnu meru“!? Ne pristajem i ne slažem se. Učini nešto konkretnije, moja državo.

aleksandar

22.08.2020. 19:36

@slobodan - Postovani Slobodane ,resenje za vas problem alergiju je vrlo jednostavan,LUGOLOV RASTVOR ili vodeni rastvor joda.Ja sam imao alergiju 30 godina a ove godine od kad pijem ovaj rastvor potpuno je nestala.Nista od lekova mi nije pomagalo sve sam probao.Jod je neophodan za funkcionisanje stitne zlezde,kada ona normalno funkcionise necete imati nikakve alergije ,verovali ili ne.

Gavrilo Princip

24.08.2020. 01:03

@aleksandar - Osim sto je potpuno beskorisno, nadrilekarstvo dovodi ljude u zabludu i daje im laznu nadu, zbog cega je i zakonski kaznjivo. Jod i stitna zlezda i alergija na ambroziju nemaju ama bas nikakve veze.

Milimirka

21.08.2020. 09:36

Živim u naselju Luke Vojvodića nadomak Košutnjaka , proletos u naselju je rekonstrusan park za decu. Sad je to lepa igraonica na otvorenom za sve generacije. Međutim, rekonstrukcijom parka doterana je zemlja u kojoj je doneta i ambrozija. Ovo naselje nikad nije imalo ambroziju. A sada je park pun ambrozije koja je krenula da cveta . Moj muž i ja smo pokušali da učinimo nešto dobro, pa smo za par dana isčupali preko hiljadu struka ambrozije. Međutim, nismo uspeli da počupamo sve mnogo je ima, te smatramo da nadležni koji su zaduženi za uništavanje ove opasne biljke treba hemiskim sredstvima da je uništavaju. Ono što smo počupali ostavili smo u betonske kante za smeće i pored njih , ali gradska čistoća još nije pokupila to stoji već 3 dana. S obzirom da smo penzioneri, mislili smo da ćemo biti primer sugrađanima da se uključe u akciju. Prolaznici se dive našem delu ali neusuđuju se da učestvuju u očuvanju i zaštiti životne sredine . Ovom prilikom apelujem čitaocima da u svom kraju svako ko primeti ambroziju počupa pa makar jedan struk, zarad zdrave okoline .

zex

01.09.2020. 11:54

hehehe..10,000 hektara negde tamo...a po Beogradskim ulicama ambrozije koliko hocete(necete). Cela Krnjaca, Borca...Pancevacki put je pun ambrozije pored firmi koje niko ne odrzava posto su u stecaju ili propale.....JankoLisjak, Progres, kod stadiona, FK Palilulac, OS Zage Malivuk....ma uzas

Slavko Banjac

25.09.2020. 09:36

Sve priče o uništavanju ambrozije, šarena su laža. da ne kažem da su bestidna laž. Ambrozija je prisutna svuda! Živim u bloku 62. U blokovima je inače primetna zapuštenost zelenih površina kojima bi trebalo da se bavi Gradsko zelenilo a ne bavi se. Sramotno je na šta liče zapuštene travnate površine po Novom Beogradu. Ambrozija ne sve strane. Niiko je nikad nije uništavao. Ledine … cele njive su preplavljene ambrozijom, pored puta kao da ju je neko namerno sejao. Neverovatno, visoka je preko dva metra, nedaleko od marketa MAXI. I niko ništa ne preduzima. Niko ništa! Ada Ciganlija - prvo što uočite kad predjete čamcem iz Novog Beograda na Adu, to su neverovatno velike površine nasipa pod ambrozijom. Pričam o 2020. godini, upravo proteklom letu. Niko ništa ne preduzima. Količina polena koju emituje jedna prosečna biljka ambrozije (recimo da je visoka oko 80 cm) dovoljna je da izazove alergiju kod 70.000 ljudi. U Beogradu od ambrozije pati preko 600.000 ljudi. Niti gradske vlasti, niti država, ne bave se ozbiljno ovim, pre svega zdravstvenim a po tom ozbiljnim ekonomskim problemom.