KOROV MOŽE, A PARADAJZ NE: Žitelji ulice Crnojevića u Rakovici prijavili svog komšiju zbog neobičnog oplemenjivanja prostora

G. Novaković

14. 08. 2020. u 09:12

ZBOG neobičnog uređenja dela površine oko zgrade u Ulici Crnojevića broj 2G, komunalna inspekcija Opštine Rakovica morala je da izađe na teren pre nešto manje od mesec dana.

КОРОВ МОЖЕ, А ПАРАДАЈЗ  НЕ: Житељи улице Црнојевића у Раковици пријавили свог комшију због необичног оплемењивања простора

Novosti

Jedan od stanara našao je za shodno da oplemeni prostor između stambenih objekata i zasadi - paradajz! Za ovaj postupak neke komšije nisu imale sluha, te su suseda prijavili. Međutim, iako nesvakidašnje, ovo uređenje prošlo je bez prekršajnog naloga, ali je doneto rešenje da se zasadi uklone.

Kako nam je posvedočio Ratomir K., pomenuti komšija nije bežao od plaćanja kazne. Činjenica jeste da je prizor zasada povrća neobičan za deo između zgrada. Međutim, istina je i to da se uređenjem ovog prostora niko pre nije bavio.
- Nekoliko puta video sam da je ova lokacija zapuštena i da se niko nije potrudio da tu površinu sredi - priča naš sagovornik. - Komšija se prihvatio posla, očistio je prostor od smeća, pokosio travu. Glodari su ovuda protrčavali. Sada je to sređeno, ali umesto cveća, raste paradajz.

Novosti


Iz Odeljenja za komunalnu inspekciju i izvršenje Opštine Rakovica, potvrdili su nam da je zbog postavljanja drvenih stubića probodenih u zemlju, za koje su vezani rasadi krastavca i paradajza na površini u javnom korišćenju, u dužini od oko sedam metara, doneto rešenje kojim je naloženo uklanjanje zasada, o trošku izvršenika.
- Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, propisano je da Skupština stambene zajednice donosi odluku o održavanju zemljišta za redovnu upotrebu zgrade - rekli su nam u GO Rakovica. -U okviru prostora oko zgrada mogu biti dvorište, bašta, vrt, interne saobraćajnice, površine za parkiranje vozila stanara i korisnika zgrade ili drugi slični elementi uređenja površine oko zgrade.
Kako su nam rekli nadležni, o urednom stanju površina koje se nalaze unutar ili između stambenog bloka, dužni su da se staraju vlasnici, odnosno korisnici tih površina, ako drugim propisom grada nije drugačije predviđeno.
KAZNE


SUGRAĐANI mogu da prođu sa novčanom kaznom ukoliko prostor u javnom korišćenju ne drže u urednom stanju. Prema važećim propisima, iznos za ove slučajeve iznosi 15.000 dinara.
OBAVEZE STANARA


PREMA rečima nadležnih iz GO Rakovica, a pozivajući se na odluku o komunalnom redu, stanari su u obavezi da popravljaju i zamenjuju oštećene delove ograde. Osim toga, površina oko zgrade trebalo bi redovno da se čisti, kosi trava, orezuje živa ograda i drugo rastinje, uklanja korov, održavaju betonske površine, trotoari, prilazne staze i stepenište, kako bi prostor oko zgrade bio u urednom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici