MUJA VEĆ 83 GODINE U BEOGRADU: Najstariji aligator na svetu, stanovnik Zoo-vrta na prestoničkij tvrđavi, "proslavio" jubilej

A. V. V.

10. 08. 2020. u 12:21

ALIGATOR Muja i miljenik beogradskog zoo-vrta na jučerašnji dan, 9. avgusta 1937. godine, pre 83 godine, stigao je u prestonicu.

МУЈА ВЕЋ 83 ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ: Најстарији алигатор на свету, становник Зоо-врта на престоничкиј тврђави, прославио јубилеј

Foto arhiva

Najstariji živi američki aligator na svetu, prema podacima iz tadašnje dnevne štampe, došao je u Vrt dobre nade kao dvogodišnjak, iako je na objavljenoj fotografiji izgledao starije. Procenjuje se da je u po dolasku u beogradski vrt imao desetak godina.

Muja je preživeo sve nedaće koje su zadesile Beograd i prestoničko carstvo životinja - razaranje Vrta 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim, decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflaciju, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, kao i bombardovanje 1999. godine. Aligator ima više od 90 godina, a međunarodna statistika je potvrdila da je on drži apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

MASKOTA Posetiovi vrta kod Mujinog bazena, Foto I. Marinković

- Muja je u prilično dobroj kondiciji, hrani se jedanput nedeljno i pojede šest kilograma mesa - objašnjavaju nadležni iz zoo-vrta. - Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Jedna od stvari koja ga je direktno zadesila je i to da je 2012. godine dobio gangrenu prednje desne noge, koja je tada morala da bude amputirana. Muja je, iako se malo kreće, i dalje vrlo živahan, ali samo za vreme obroka i tada ga posetioci mogu videti kako gricka pacove i prepelice. Međutim, tada pokaže i svoje godine, budući da ponekad promaši kada se baci na svoju metu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!