POTPISAN UGOVOR: Izgradnja beogradskog metroa počinje 2021.godine, a evo koliko kilometara će se graditi pod zemljom

Z.R.

21. 07. 2020. u 13:50

IZGRADNjA beogradskom metroa trebalo bi konačno da počne krajem sledeće godine. Ugovor za izradu projektno-tehničke domumentacije za ovaj projekat između grada Beograda, JKP "Beogradski metro" i kompanije "Ežis" potpisan je danas. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem, prisustvovala potpisivanju ugovora.

ПОТПИСАН УГОВОР: Изградња београдског метроа почиње 2021.године, а ево колико километара ће се градити под земљом

Foto: Novosti

- Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo najveću infrastrukturnu investiciju u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra - izjavila je Mihajlović.

- Studija će biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica. Građani i građanke Srbije svedoci su završetka ranijih i otpočinjanja novih infrastrukturnih projekata. Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo. Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati.

Goran Vesić je istakao da je na ovaj projekat čeka pola veka, ali da "korak po korak dolazimo do željenog cilja".

- Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade - kazao je Vesić. - Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će ga završiti.

Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro za Francusku jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje će sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. On je istakao, da će, zajedno, francuski i srpski eksperti činiti tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda.


 
POSVEĆENOST PROJEKTU

GENERALNI direktor "Ežisa", Olivije Bovar, rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

- Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije - rekao je Bovar.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024