GRADU TREBA 5 FABRIKA ZA PRERADU VODA: VESIĆ - U reke se godišnje izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija

S. V.

21. 07. 2020. u 00:46

GLAVNI razlog zbog kojeg su se tokom prethodnih dana u Beogradu osećali neprijatni mirisi je nepostojanje sistema za preradu otpadnih voda.

ГРАДУ ТРЕБА 5 ФАБРИКА ЗА ПРЕРАДУ ВОДА: ВЕСИЋ - У реке се годишње излије 60.000 олимпијских базена фекалија

Foto: Arhiva Novosti

Uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koja će pokriti teritoriju na kojoj živi 1,5 miliona ljudi, čime će emisija otpadnih voda u Dunav i Savu biti smanjena za 80 odsto.

Ovo je u ponedeljak najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i napomenuo da smrad u prestonici donekle uzrokuje i stajsko đubrivo sa njiva oko Beograda, ali i istakao da su kanalizacija i nepostojanje fabrika za preradu otpadnih voda primarni problemi, na čijem se rešenju radi.

- U Beogradu postoji 100 direktnih izliva u Savu i Dunav, čime se godišnje u naše reke izlije fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena - rekao je Vesić. - Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi koji na taj način uništava svoje reke. Tokom leta, kad se vodostaji spuste, kanalizacija se ne izlije direktno u reku i zbog tog se osećaju neprijatni mirisi. Prošle godine, Vlada Srbije je potpisala ugovor na osnovu sporazuma koji su potpisali predsednici Srbije i Kine, pa sada počinjemo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu.

On je precizirao da je vrednost tog projekta samo u prvoj fazi 285 miliona evra, dok će druga koštati između 400 i 500 miliona evra.

Foto: Arhiva Novosti

- Potrebno je ukupno pet fabrika za preradu otpadnih voda, a sledeća fabrika, za koju je projekat već gotov, jeste fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici čija će izgradnja početi kada počne posao u Velikom Selu. Trenutno sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju fabrike u Ostružnici, a potom slede Obrenovac i Grocka. Samo fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu "pokriva" prostor na kojem u Beogradu živi oko milion i po ljudi. Ukupna vrednost svih pet fabrika za preradu otpadnih voda koje su potrebne Beogradu iznosi oko milijardu evra. Sve će naravno biti rađeno uz pomoć Vlade RS, koja je obezbedila novac za prvu fazu radova u Velikom Selu.

Poslovi u dve faze

PRVA faza izgradnje fabrike u Velikom Selu trajaće dve i po godine, druga još dve, ali će fabrika već posle prve faze početi sa preradom otpadnih voda. To neće biti hemijska i potpuna prerada, već fizička. Ipak, već posle kraja prve faze i početka nekompletnog procesa prečišćavanja imaćemo mnogo bolju situaciju, što znači da će otpadne vode mnogo manje zagađivati reke u koje se budu ispuštale - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024