NASTAVLJENI RADOVI NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI: Sređuju ceo Kalemegdan

S. Vidačković

10. 07. 2020. u 19:00

KONZERVATORSKO-restauratorski radovi na Beogradskoj tvrđavi nisu stali ni za vreme vanrednog stanja, ali radi se u smanjenom obimu.

НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују цео Калемегдан

Foto: arhiva Novosti

Majstori trenutno obnavljaju dve lokacije na Kalemegdanu, jugoistočni bedem i kompleks Sahatne i Barokne kapije, a sređuje se i produžetak Savskog šetališta ka Kralj kapiji. Počeli su i pripremni radovi na restauraciji Despotove kapije.

Kako su, za "Novosti", rekli iz JP "Beogradska tvrđava", posle prošlogodišnje obnove Velikog stepeništa, radnici su nastavili uređenje produžetka Savskog šetališta.

- U pitanju je druga faza koju je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture - kažu u ovom preduzeću. - U okviru ovog projekta predviđeni su sanacija i ojačavanje konstrukcije Vidikovca i šetališta. Završetkom ovih radova, biće u potpunosti saniran ovaj deo kalemegdanskog parka, od Malog stepeništa do Kralj kapije. Procenjena vrednost ove faze radova je oko 31,5 miliona dinara bez PDV.

Mostovi u prethodnom periodu

Završena je sanacija dva mosta na Tvrđavi, kod Karađorđeve i Zindan kapije, a očekuje se i sređivanje mosta kod Despotove. Vrednost sanacije sva tri mosta je oko 13 miliona dinara.

- Usled intenzivnog korišćenja, dogodila su se ozbiljna oštećenja na ovim prilaznim mostovima, pa je intervencija bila neophodna.

Ovi radovi su veoma značajni, kako zbog estetike i očuvanja kulturnog dobra, tako i zbog bezbednosti posetilaca koji svakodnevno prolaze Kalemegdanom.

Takođe, počeli su i pripremni radovi na restauraciji Despotove kapije. Ovaj projekat označen je kao jedan od prioritetnih na Beogradskoj tvrđavi u ovoj godini.

- Planirana je rekonstrukcija i restauracija spoljašnje kapije i unutrašnjih bočnih zidova, kao i njihova statička stabilizacija, a ovi radovi su vredni oko sedam miliona dinara.

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od najvećih atrakcija na Kalemegdanu, zbog čega će JP "Beogradska tvrđava" u potpunosti srediti ovo zdanje. Predviđeno je otvaranje centra za posetioce u ovom prostoru, gde bi se organizovali različiti programi.

Foto: arhiva Novosti

Tekst potpisa

- Vraćanjem u funkciju prostora u kom se nekad nalazila Galerija Beogradske tvrđave i oživljavanjem novih prostora, ljudima će biti dostupan još jedan objekat na Kalemegdanu, kao i nove manifestacije. Za realizaciju ove ideje planirano je oko 43,5 miliona dinara bez PDV.

Kako ističu iz nadležnog javnog preduzeća, tokom intervencija poštuju se sve mere prevencije protiv širenja zaraze virusom korona i u skladu preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!