RAZREDNE STAREŠINE DAJU FORMULARE: Grad spreman, u školama već počela akcija "Đačka pomoć"

B. Borisavljević

23. 04. 2024. u 11:26

U PRESTONIČKE osnovne i srednje škole juče su počeli da stižu formulari koje roditelji treba da popune radi dobijanja novčane pomoći od Grada u iznosu od 20.000 dinara po detetu.

РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ ДАЈУ ФОРМУЛАРЕ: Град спреман, у школама већ почела акција Ђачка помоћ

Foto N. Fifić

 Kako je najavio predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, umesto kompleta besplatnih udžbenika kao prošle godine, roditeljima će, biti uplaćen novac na račun tokom septembra.

Prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora najveće osmoletke OŠ "Nikola Tesla", razredne starešine će biti zadužene za informisanje roditelja i podelu formulara.

- Ima dovoljno vremena do kraja školske godine da se sve uradi - kaže Gačić. - U dogovoru sa roditeljima, razredne starešine će odlučiti da li će im podeliti formular na sastanku ili će poslati po deci. Potrebno je popuniti osnovne podatke jednog od roditelja ili staratelja i uneti broj žiro računa na koji će novac biti uplaćen. Popunjeni formulari vraćaju se Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Besplatno na bazene

Letnja sezona na gradskim bazenima počinje sredinom juna i trajaće čitavo leto. Prošle godine je u tom periodu više od 120.000 Beograđana koristilo karticu za besplatan ulazak na bazene. Vrednost kartice je oko 39.000 dinara, odnosno toliko su ukupne cene karata ukoliko se bazen koristi bez besplatne kartice.

- Ova odluka je deo socijalnih mera koje su najavljene pre dve godine. Ova novčana pomoć iznosi više od trideset miliona evra, na sve ono što je do sada obezbeđeno. Verujem da, bez obzira ko bude vodio Grad Beograd, ubuduće neće odustati od ove septembarske gradske pomoći jer je ona izuzetno važna. Odgovorno tvrdim da je ova gradska vlast donela najvažnije socijalne mere u poslednjih desetak godina, za šta su sredstva obezbeđena iz gradskog budžeta - rekao je Šapić.

Kako je nedavno istakao Šapić, sada je napravljen iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je u jednoj školskoj godini štampan veliki broj udžbenika, pogotovo za srednju školu.

- S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bila bi šteta da ponovo novac trošimo na nove - rekao je Šapić. - Dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće 20.000 dinara po detetu koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo tu odluku "đačka pomoć". Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec za porodični budžet.

Prema njegovim rečima, roditelji mogu da odluče i da kupe nov komplet udžbenika, uz mogućnost da to učine i na rate. Najskuplji komplet za krajnje razrede osnovne ili srednje škole iznosi između 16.000 i 17.000, a najjeftiniji oko 11.500 dinara.

Roditelji će imati mogućnost da kupe knjige preko škola uz otplatu do početka školske godine. Za narednu školsku godinu, nove udžbenike dobiće učenici drugog i šestog razreda, dok će đaci ostalih razred učiti iz starih knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)