NEĆEMO ODUSTATI OD BORBE ZA PORODICU Šapić: Srpski narod i svi građani Srbije jesu jedna velika porodica (FOTO)

Novosti online

10. 04. 2024. u 13:44

PORODICA je nukleus svakog društva, a nažalost, živimo u vremenima kada forma tradicionalne porodice teško opstaje i zato ne smemo nikada da odustanemo od borbe za porodicu jer, na kraju krajeva, i svi mi koji živimo u Srbiji smo jedna velika porodica, srpski narod i svi građani ove zemlje, izjavio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare povodom početka manifestacije „Beogradski dani porodice” koji će biti održani od 13. aprila do 15. juna.

НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ОД БОРБЕ ЗА ПОРОДИЦУ Шапић: Српски народ и сви грађани Србије јесу једна велика породица (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

– Svi ljudi koji žive u našoj zemlji jesu jedna porodica i smatram da ako se mi koji smo na određenim pozicijama u društvu ne trudimo da tu vrstu bliskih međuljudskih, porodičnih i prijateljskih odnosa negujemo, onda ne možemo da očekujemo ni od nekih nekih drugih da to rade, a naročito da mlađe generacije odrastaju u koliko-toliko jednom normalnom društvu – istakao je Šapić.

On je naglasio da su prošle godine prvi put organizovani „Beogradski dani porodice”, te da je ova manifestacija proglašena za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Beograd. To je, kako je podsetio, obećao još onog dana kada je došao na mesto gradonačelnika Grada Beograda.

Foto: Grad Beograd

–  Tada su me pitali da li ću da idem na homoseksualni i biseksualni događaj koji organizuju homoseksualne i biseksualne organizacije, a nazivaju ga „Parada ponosa”, rekao sam da neću ići, ali ću da idem na „Beogradske dane porodice” koje će Grad Beograd da organizuje. Tako smo i došli do „Beogradskih dana porodice” koji su danas, druge godine održavanja, daleko veći, širi i ozbiljniji i sadrže sve ono što smatramo da i treba da ima jedna ovakva manifestacija. To je zato što je porodica nukleus svakog društva – istakao je Šapić.

On je naveo da su prošle godine „Beogradski dani porodice” trajali praktično jedan vikend kao i da je jedan deo društva to osudio i pokušao da predstavi kao neki vid kontra „Paradi ponosa”, što nema nikakve veze.

– Ali zbog toga što im su teško pala i ta dva dana koliko je manifestacija trajala, obećao sam da će ove godine „Beogradski dani porodice” trajati dva meseca i tako će i biti – istakao je Šapić.

On je precizirao da će manifestacija trajati osam sedmica, od 13. aprila do 15. juna, s tim što će 15. maj, Međunarodni dan porodice, biti posebno obeležen, kao i da će zvanično otvaranje biti u subotu, 13. aprila, u 11 sati.

 – Želja nam je bila da mesece kada je Beograd najlepši, kada se budi i cveta, iskoristimo i damo im poseban značaj. Od Terazijske česme do Kalemegdanske tvrđave, gornji i donji Kalemegdan, Park vojvode Vuka, Studentski park sa svim sporednim, bočnim, ulicama Knez Mihailove dva meseca će biti raznovrstan program, nastupaće kulturno-umetnička društva, pevači, glumci, imaćemo pozorišne predstave, sportske sadržaje, sve ono što nam omogućava da budemo radosni, veseli, i da provedemo vreme sa svojim bližnjima. Udarni će biti vikendi, ali i u toku sedmice će biti mnogo programa i sadržaja – pojasnio je Šapić.

Foto: Grad Beograd

On je izrazio zadovoljstvo što se „Beogradski dani porodice” održavaju drugi put zaredom, te naveo da duboko veruje da će manifestacija opstati i neće biti ukinuta i kada on ne bude na čelu Beograda.

–  Beogradski dani porodice su istinska potreba ne samo Beograđana već čitavog srpskog društva. Nadam se da će postati nešto na šta ćemo svi biti ponosni, a da će osim građana Beograda posetiti i gosti srpske prestonice. Želimo da ono najvrednije što imamo u Srbiji ima priliku da se pokaže Beograđanima u naredna dva meseca i da se podsetimo na stvari koje neretko zaboravljamo. Na nama je da pokušamo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo našu istoriju, jer onaj ko ne čuva svoju istoriju i tradiciju taj ne brine ni o svojoj budućnosti – rekao je Šapić.

On je naglasio da Dani porodice ne predstavljaju nikakvu vrstu neke „Šapićeve parade” ili političku akciju bilo koje stranke već nešto iza čega treba da stanu svi Beograđani, bez obzira na versko ili nacionalno opredeljenje.

– Voleo bih da u tom periodu mediji dočaraju Beograđanima sve što se dešava u gradu, kako bi što više sugrađana došlo i učestvovalo. Želeo bih da ova manifestacija bude iz godine u godinu sve veća i bogatija i u kojoj su dobrodošli i svi oni koji su došli da nas posete. Ovakve stvari treba da nas sve okupe jer su univerzalne i neupitne – kazao je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Isidora Lukić je u ime organizatora istakla da će manifestacija imati 18 tematskih zona smeštenih na više lokacija, pre svih u pojasu od Trga republike, preko Knez Mihailove ulice, pa do Kalemegdana. Na tim lokacijama će biti postavljeno 10 bina. Planirano je da se na centralnoj bini na Trgu republike organizuju veliki večernji koncerti. U sklopu manifestacije će se održati i već tradicionalni događaji kao što su Karneval brodova, Ulični karneval i Kolektivno venčanje. Biće organizovano više od sto koncerata klasične, džez, bluz i pop-rok muzike, kao i preko 50 bioskopskih projekcija na otvorenom i više od 30 pozorišnih predstava.

Interpretatorke izvorne muzike sestre Marija i Marina Gobović nastupiće u subotu na svečanom otvaranju manifestacije „Beogradski dani porodice”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave