PORODICA IMA PRAVO NA ODŠTETU: Posle nesreće u kojoj je točak gradskog autobusa na liniji 78 usmrtio Verku J. iz Smedereva

B. Borisavljević

22. 03. 2024. u 10:41

PORODICA Verke J. (69) iz Smedereva, koja je preminula od posledica udara točka koji se otkačio sa autobusa na liniji 78, ima pravo na odštetu. Iako novac ne može nadoknaditi veliki gubitak, osiguravajuća kuća čiju polisu vozilo ima nadležna je da, na zahtev porodice koji smatra opravdanim, isplati novčanu nadoknadu. Prema trenutnim kriterijuma iznos bi bio oko 1,6 miliona dinara.

ПОРОДИЦА ИМА ПРАВО НА ОДШТЕТУ: После несреће у којој је точак градског аутобуса на линији 78 усмртио Верку Ј. из Смедерева

Foto: D. Milovanović

Prema rečima Damira Okanovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja, opštim pravilima se ovaj nesrećni događaj kvalifikuje kao saobraćajna nesreća, jer je vozilo bilo u pokretu u trenutku dešavanja. Zahtev se podnosi osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo osigurano, koja odlučuje da li će i koliko isplatiti odštetu. Oni mogu da odbiju da obeštete porodicu ako smatraju da njihov klijent nije odgovoran za nesreću, što ovde nije slučaj.

- Zahtev mogu podneti roditelji, deca, braća ili sestre - objašnjava Okanović. - Oni imaju pravo da traže odštetu zbog duševnog bola koji su pretrpeli zbog smrti bliske osobe, kao i pravo na materijalnu odštetu koja se odnosi na troškove sahrane, pogrebne opreme, pomena - objašnjava Okanović. - Ukoliko osiguravajuća kuća nije u mogućnosti da isplati odštetu, to će učiniti garantni fond osiguravajućih društava Srbije.

Prilikom utvrđivanja iznosa odštete primenjuju se stavovi Vrhovnog suda Srbije iz 1999. godine, koji se valorizuju u određenim vremenskim periodima u skladu sa rastom cena na malo i inflacije.

- Prema kriterijumama koji se trenutno primenjuju, odšteta za smrt jednog od roditelja ili dece iznosi oko 1,6 miliona dinara - navode u jednoj osiguravajućoj kući. - Ukoliko u saobraćajnoj nesreći život izgubi jedan od supružnika, novčana nadoknada koja se isplaćuje je oko 1,1 milion dinara, dok je u slučaju pogibije brata ili sestre iznos od oko 900.000 dinara.

Nesreća se dogodila u ponedeljak u blizini stanice Karađorđev park kada se autobusu na liniji 78, privatnog prevoznika "Banbus", otkačio levi točak, kotrljao oko 30 metara i udario dve žene. Nesrećna Verka J. ostala je prikovana uz ogradu Infektivne klinike. Iako su lekari iz ove bolnice odmah pokušali da joj pomognu, ona je zadobila teške povrede glave. Borba doktora u Urgentnom centru da joj spasu život, nažalost, nije uspela. Mehaničar firme "Banbus" je uhapšen i određen mu je pritvor zbog osnova sumnje da je učinio krivično delo - teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!