BEOGRAD DOBIJA NOVE ZELENE OAZE: Studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta uređuju tri urbane zone (FOTO)

B. Borisavljević

18. 03. 2024. u 18:36

PROSTORI oko Centra za integraciju mladih na Zvezdari, ispred Centra za smeštaj i dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju na Julinom brdu, kao i deo pored Arboretuma (mesto gde se uzgajaju biljke u naučne i pedagoške svrhe) Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, postaće urbane oaze.

БЕОГРАД ДОБИЈА НОВЕ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ: Студенти Шумарског и Архитектонског факултета уређују три урбане зоне (ФОТО)

Foto: Šumarski fakultet

Reč je o projektu studenata Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, čiji je cilj da ožive tri urbana gradska jezgra koja bi od zanemarenih i nevidljivih mesta trebalo da postanu centri susreta i društvene regeneracije.

Prema rečima dr Milene Putnik, profesorke na Šumarskom fakultetu, transformacija prostora izvešće se uređenjem mobilijara, ozelenjavanjem, kao i umetničkim programima i društvenim aktivnostima koje će povezati različite grupe korisnika, kao što su studenti, stanari, osobe sa invaliditetom, starija i mlađa populacija.

- Projektom urbanih oaza u neposrednoj blizini Arboretuma i Isceliteljskog vrta napraviće se multifunkcionalna učionica na otvorenom, koja će služiti za predavanja, susrete i programe u cilju popularizacije ekološke orijentacije i aktivnosti našeg fakulteta - navodi Putnik. - I sam Arboretum, kao dragocena urbana gradska oaza, postaće vidljiviji i pristupačniji javnosti, kroz uređenje pristupnih staza koje povezuju šetače sa okolnim aktivnostima živog sveta stanovnika arboretuma - pčela, ptica i veverica.

Arboretum Šumarskog fakulteta je zaštićeno prirodno dobro, koje se prostire na oko 3,5 hektara, čiji biljni fond obuhvata oko 200 drvenastih vrsta, podvrsta, hibrida i kultivara, predstavljenih sa oko 1.500 primeraka, raspoređen po sistematskoj pripadnosti na povezanim celinama. U okviru već dugogodišnje saradnje sa centrom na Čukarici korisnici centra dolaze jednom nedeljno na hortikulturnu terapiju u Arboretum Šumarskog fakulteta borave i rade u Isceliteljskom vrtu.

Projekat sa podrškom

Projekat "Urbane oaze" realizuje se u saradnji između EUNIC Srbija, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Centra za integraciju mladih (CIM) i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

U realizaciji projekta učestvuju sledeće članice EUNIC mreže - Gete institut, Poljski insitut, švedska ambasada, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Portugalije, Francuski institut, Češki centri, Kolegijum Hungarikum i Ambasada Slovenije.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!