OPŠTINA ĆE POMOĆI U OKVIRU SVOJIH NADLEŽNOSTI: Predstavnici Kineske ambasade i trgovaca razgovarali sa predsednikom opštine

B.B.

27. 01. 2024. u 16:40

OPŠTINA Novi Beograd će, u okviru svojih nadležnosti pružiti pomoć najugroženijim kineskim trgovcima čiji su lokali izgoreli u velikom požaru u bloku 70, najavio je Bojan Bovan, predsednik opštine na sastanku sa predstavnicima Ambasade Kine i kineskih privrednika.

ОПШТИНА ЋЕ ПОМОЋИ У ОКВИРУ СВОЈИХ НАДЛЕЖНОСТИ: Представници Кинеске амбасаде и трговаца разговарали са председником општине

Foto: Opština Novi Beograd

Udruženje kineskih trgovaca zatražilo da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potebe Tržnog centra, gde već postoje privremeni objekti vlasnika čiji su lokali izgoreli pre dve i po godine, dozvoli privremeno postavljanje najviše 15 kontejnera.

- Opština nema lokale, niti gazduje zemljištem, ali razumemo da taj problem svakako mora što pre da se reši - rekao je Bovan. - Da biste postavili privremene objekte na otvorenom prostoru, morate da pokrenete proceduru za dobijanje privremene dozvole od vlasnika parcele.

Predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, kulture i turizma Kine u Srbiji Zou Đunvei, rekao je da su potpuno izgorela 82 lokala i da je još 30 teže oštećeno, ulavnom zbog vode tokom gašenja požara.

- Od tog broja, 10 do 15 vlasnika lokala je na rubu egzistencije - naglasio je Đunvei. - Njima je potrebno da prebrode period do otvaranja novog Kineskog tržnog centra koji se gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg. Reč je o porodicama koje žive isključivo od prodaje robe u lokalima. Prvi objekat novog Kineskog centra sa 360 lokala, biće otvoren u maju ove godine.

Vei Džen se, u ime ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i svih kineskih državljana u Srbiji, zahvalila na velikom požrtvovanju pripadnika policije i vatrogasnih jedinica prilikom gašenja požara, kao i na ličnom angažovanju predsednika Bovana.

- Ne samo da je policija angažovala veliki broj spasilaca i helikoptere, nego su, s obzirom na to da je mnogo lokala koji nisu izgoreli posle požara ostalo otključano, pripadnici policije nastavili bez prestanka da dežuraju i štite tu imovinu - rekla je ona.

Načelnik Policijske stanice Novi Beograd Milan Škaljac je rekao da će povratak u lokale biti moguć tek kad se svaki vlasnik lokala prijavi kao oštećeni, što bi, kako se nadaju kineski trgovci, moglo biti već u nedelju.

Delegaciju kineskih privrednika predstavljali su i jedan od vlasnika lokala Vang Jan kao i Mei Čen predsednica Asocijacije žena iz Kine u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)