RADOVI POČINJU U MARTU: Posle više od šest decenija rekondtrukcija zgarde Hitne pomoći

B.B.

10. 01. 2024. u 13:18

REKONSTRUKCIJA Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć počinje u martu, najavila je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prilikom obilaska ove ustanove.

РАДОВИ ПОЧИЊУ У МАРТУ: После више од шест деценија рекондтрукција згарде Хитне помоћи

Foto M. Anđela

 Ona je navela da će dograđena zgrada biti duplo veća i opremljena po najvišim svetskim standardima sa najsavremenijim edukativnim centrom, ambulantama, sanitetskim vozilima, kao i novom garažom.

Direktor Hitne pomoći Goran Čolaković je izrazio zadovoljstvo zbog posete, navodeći da ta služba ima 24 ekipe koje su svakodnevno angažovane, ali da postoji mogućnost da se njihov broj poveća, kako bi se unapredio rad.

- Nova zgrada je jako bitna, jer postojeći kol centar ima 25 kvadrata, a biće proširen na 120 kvadrata gde će svako imati svoje mesto i neće više biti problema sa komunikacijama što se tiče samih pacijenata koji budu zvali hitnu pomoć - rekao je on. - Na prvom spratu će se nalaziti edukativni prostor, koji će biti najveći na Balkanu i prostiraće se na 1.600 kvadrata sa dve kontrolne sobe sa sanitetskim vozilima.

BROJKE

Od izgradnje šezdesetih godina, zgrada nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao. Prvobitno je projektovana neuporedivo manji broj stanovnika prestonice i 300 zaposlenih. U međuvremenu, broj lekara, medicinskog i ostalog osoblja je povećan tri puta, kao i broj stanovnika Beograda.

Kako je ranije najavljivano, Hitna pomoć će dobiti zgradu ukupne površine 10.014 kvadratnih metara.

On je istakao da je to idealno za edukaciju svih, kako zaposlenih koji dva puta godišnje treba da prođu trening, tako i za domove zdravlja, eventualno za klinike i studente, kao moguća nastavna baza Medicinskog fakulteta.

Škodrić je rekla i da će ove godine biti nabavljena sanitetska i putnička vozila za sve zdravstvene ustanove, jer je konstatovano da to nedostaje, a najvažnije je za rad Hitne pomoći. Ona je navela da je služba Hitne pomoći maksimalno opremljena što se tiče aparata i podsetila da su prošle godine dobili najsavremeniji ultrazvuk koji je smešten u ambulanti.

- Jako je važno postojanje ambulante ovde u Hitnoj pomoći, zbog same lokacije, tako da svi pacijenti mogu automatski da se obrade u ambulanti, a dalje se sprovode u Urgentni centar - rekla je Škodrić. - Oni su referentni centar koji koordinira sve vreme sve hitne pomoći u državi i pomaže regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)