MANJE PROSTORA, KRAĆI SPISKOVI: U produženom boravku više od 7.000 mališana, ali interesovanje roditelja veće

B. Borisavljević

04. 12. 2023. u 16:57

NEDOVOLjNO mesta u produženom boravku problem je koji godinama unazad postoji u prestoničkim školama.

МАЊЕ ПРОСТОРА, КРАЋИ СПИСКОВИ: У продуженом боравку више од 7.000 малишана, али интересовање родитеља веће

Foto Z. Jovanović

Prema poslednjim dostupnim podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, iz gradske kase se izdvaja novac za zarade za 195 nastavnika u produženom boravku za treći i četvrti razred u 84 škole, kao i 101 učitelja u prvom i drugom razredu u 60 škola. To za celu školsku godinu iznosi nešto više od 150 miliona dinara. Ovu uslugu koristi između sedam i osam hiljada beogradskih osnovaca.

Malo je novih škola koje su uvele ovu uslugu tako da ona postoji, uglavnom, u obrazovnim ustanovama koje su je i ranije imale. Osnovni razlog za to je manjak prostora, ali i nedostatak nastavnika. Organizacija odlaska i povratka dece iz škole roditeljima zadaje veliku brigu, pogotovo ako u njoj nema produženog boravka. To se posebno odnosi na one male đake koje mame i tate ne mogu da isprate i dočekaju iz škole kada se oglasi školsko zvono, jer je većina u to vreme na poslu.

USLOVI, PA ZELENO SVETLO

Da bi škola organizovala produženi boravak đaka potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva.

"Zeleno svetlo" se od nadležnih dobija na inicijativu Saveta roditelja, s kojom mora da se saglasi nastavničko veće, a Školski odbor donosi zvaničnu odluku. Sa decom u boravku rade nastavnici razredne nastave, koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, a njihovo angažovanje plaća Grad Beograd.

- S obzirom na to da smo najveća osnovna škola u Srbiji koja radi pod jednim krovom, interesovanje za produženi boravak je ogromno - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu. - Budući da već godinama kuburimo sa nedostatkom prostora, nažalost, nismo uspeli svima da izađemo u susret. Iskoristili smo sve što je moguće, od učionica do svečane sale, kako bismo mogli što više dece da smestimo, ali da to ne dovede u pitanje normalno odvijanje nastave. U prvi razred smo upisali 285 đaka, dok u produženom boravku imamo tri odeljenja u prvom i dva u drugom razredu.

Zakonom je predviđeno da lokalna samouprava finansira produženi boravak u trećem i četvrtom razredu u svim školama koje se prijave i imaju uslova za organizovanje ovog oblika rada. Međutim, dešava se da Grad "uskoči" i za prva dva razreda i preuzima troškove na sebe, kako bi što više dece bilo u produženom boravku. U boravku đaci urade domaće zadatke, nauče šta je potrebno, a i zbrinuti su dok su im roditelji na poslu.

Ova usluga je besplatna, a roditelji plaćaju samo hranu ukoliko u njihovoj školi postoje organizovani obroci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona