EVAKUISANI ĐACI, STIGLA POLICIJA: Na mejl Osnovne škole "20. oktobar" već destak dana stižu upozorenja o napadu

B.B.

15. 11. 2023. u 18:05

OSNOVNA škola "20. oktobar" u Novom Beogradu je poslednjih desetak dana "na udaru" hakera i pretnji.

ЕВАКУИСАНИ ЂАЦИ, СТИГЛА ПОЛИЦИЈА: На мејл Основне школе 20. октобар  већ дестак дана стижу упозорења о нападу

Foto D. Cakić

 Tako je i danas poslato upozorenje da će u školi biti izvršen napad. Kako saznajemo u ceo slučaj je uključeno nadležno tužilaštvo, a pojačano je i obezbeđnjenj škole od strane pripadnika MUP. .

Naime, na mejl nastavnika je danas u 13.20 časova stigla pretnja potpisana od grupe "Teror Devil" da će u popodnevnim satima biti izvršen napad u školi. Pretnje o napadu i da je postavljena eskplozivna nastava stizale su, navodno, i tokom jesenjeg raspusta. Uprava je obavestila policiju i nadležno tužilaštvo, a u školi je povećano prisustvo pripadnika MUP, kao i policijskih patrola u blizini škole. Povodom učestalih pretnji u petak bi trebalo da bude održan sastanak Saveta roditelja.

U Ministarstvu prosvete navode da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti dece i učenika i da sprovodi mere propisane navedenim aktom kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece i učenika u ustanovi.

- Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama - ističu u ministarstvu. -Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može utvrditi jedino MUP. Obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju više sile i drugim slučajevima u kojima su ugroženi bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih. Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odmah, odnosno narednog dana od nastupanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost učenika i zaposlenih.

Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)