ŠKOLA IZ TRI VEKA: Zemunska gimnazija, jedna od najvećih u Srbiji, obeležava 165 godina od osnivanja

B. Borisavljević

16. 10. 2023. u 10:26

TRADICIJA i ugled, ono je što krasi Zemunsku gimnaziju već 165 godina. Kroz tri veka postojanja, iznedrila je čitavu armiju maturanata, a trenutno njih 30.000 su radno aktivni. Osnovana je 23. septembra 1858. godine, ali se Dan škole obeležava 15. oktobra, kada je upisana prva generacija đaka.

ШКОЛА ИЗ ТРИ ВЕКА: Земунска гимназија, једна од највећих у Србији, обележава 165 година од оснивања

Zemunska gimnazija, Foto N. Skenderija

 Prvi učenici su bili deca trgovaca, činovnika, zanatlija, a nastava se odvijala na nemačkom jeziku. Prve godine rada škola je imala 21 učenika i jedan razred, da bi već 1872. u klupama bila četiri razreda. Sada ova ustanova ima 48 odeljenja i 1.350 učenika.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, u zgradi je prvobitno bila smeštena Niža realna škola, koja je 1881. prerasla u Veliku realku, a 1895. godine i u realnu gimnaziju. Zgrada je sagrađena 1879. godine u renesansnom stilu, a radovi na proširenju, koji su bili neophodni usled povećanog broja učenika, trajali su od 1912. do 1916. godine.

- Novi deo prvobitno je trebalo da bude izgrađen u renesansnom stilu, ali je to urađeno u post-secesionističkom, tako da od tada zgradu sačinjavaju dve građevine koje formiraju atrijum - kaže Bejalanović. - Problemi u organizovanju nastave počeli su sa Prvim svetskim ratom i potrajali do 1925. godine, kada je gimnazija vrata otvorila i za devojke.

Među poznatijim maturantima bili su Sava Šumanović, Nada Dimić, David Albahari i mnogi drugi. Kulturni značaj gimnazije ogleda se i u činjenici da su među profesorima bili Kosta Karamata, poznati helenista Miloš Đurić, kao i vajar i slikar Milan Besarabić.

- Treći vek trajemo, u 19. veku smo osnovani, radili u 20. i evo u 21. veku - navodi Bjelanović. - Sada smo u punom kapacitetu i lepoti. Opremljeni smo za 22. vek, a zadržali smo duh 19. veka, što se tiče arhitekture. Jedna smo od najvećih gimnazija u Srbiji. Imamo 48 odeljenja i 1.350 učenika. U školi postoje četiri smera - društveno-jezički, prirodno-matematički, za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i za fiziku. Sve nas to čini atraktivnim. Ove godine imamo 340 novih đaka. Imamo i dodatnih 50-ak molbi koje čekaju za upis u prvi razred.

Bjelanović ističe da je ono što krasi Zemunsku gimnaziju - tradicija. Kaže da mu je jednom prišla majka, koja je rekla da je njeno dete peta generacija učenika gimnazije iz iste porodice. Kako se upisuju generacijski, tako se tradiconalno vraćaju u školu kao profesori. Tako je za katedrom mnogo bivših učenika, koji znanje prenose novim genaracijama gimnazijalaca.

SUSRET GENERACIJA

U SKLOPU obeležavanja značajnog jubileja u subotu 14. oktobra biće održan veliki susret maturanata i njihovih profesora. Prijavilo se više od 300 maturanata i profesora, među kojima su i najstariji Nada Lokner (92), profesor matematike i Mihajlo Grkinić (90), profesor geografije.

Svečana akademija zakazana je za ponedeljak u 18.30 časova.

Škola se može pohvaliti i đačkom čitaonicom, osnovanom 1911. godine u kojoj se održavaju pesničke i književne večeri. Školska biblioteka broji oko 27.000 naslova, a oko polovinu knjiga su školi poklonili bivši učenici i profesori.

Pre dve godine završena je kompletna rekonstrucija Zemunske gimnazije, koja je postala jedna od najmodernijih ustanova u Srbiji i regionu. Đaci su dobili savremene kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu, kao i druge prostorije koje su obnovljene u skladu sa pređašnjim izgledom. Strogo se vodilo računa da se u najvećoj mogućoj meri očuvaju stil i prvobitni arhitektonski plan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave