"ČAROBNI VRT" STAVLJAJU POD ZAŠTITU: Zavod za zaštitu spomenika i Lazarevac nastavljaju saradnju za očuvanje spomenika u ovoj opštini

A. Z. K.

08. 08. 2023. u 17:26

"ČAROBNI vrt Bogosava Živkovića u selu Leskovac" trebalo bi da bude novi spomenik kulture.

ЧАРОБНИ ВРТ СТАВЉАЈУ ПОД ЗАШТИТУ: Завод за заштиту споменика и Лазаревац настављају сарадњу за очување  споменика у овој општини

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture rada Beograda izradio je predlog da se zaštiti kuća umetnika Bogosava Živkovića, koji je trag ostavio u naivnoj umetnosti.

Bogosav Živković rođen je u mestu Leskovac u opštini Lazarevac. U "Čarobnom vrtu" koji bi trebalo da se nađe pod zaštitom nalazi se njegova rodna kuća sa početka prošlog veka i kuća u kojoj je živeo, privredni objekti i skulpture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

- Bogosav Živković je jedan od autora koji je učestvovao u izgradnji ambijentalne parkovske celine Kamengrad u centru Lazarevca. Kamengrad sadrži elemente etno nasleđa i ima veliki turistički potencijal - saopštili su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Predstavnici Zavoda i GO Lazarevac održali su radni sastanak na kom je bilo reči da nastave saradnju. Oni su zajedno obišli nekoliko lokacija u ovoj prestoničkoj opštini.

- Tokom obilaska kulturnih dobar razgovarali smo o budućim planovima vezanim za obnovu pojedinih objekata - rekli su u Zavodu. - Neophodno je obnoviti Crkvu Svetog Đorđa u Brajkovcu i krov na Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Leskovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!