IMA SAMO 19 GODINA I TREĆI JE U SVETU: Veliki uspeh Pančevca Dobrice Bankovića na međunrodnom takmičenju iz istorije

Branka Borisavljević

09. 07. 2023. u 15:53

SA samo 19 godina, Dobrica Banković, polaznik Centra za talente "Mihajlo Pupin" u Pančevu, osvojio je treće mesto u svetu na onlajn međunarodnom takmičenju iz istorije, koje je održano polovinom maja u Indoneziji.

ИМА САМО 19 ГОДИНА И ТРЕЋИ ЈЕ У СВЕТУ: Велики успех Панчевца Добрице Банковића на међунродном такмичењу из историје

Foto: N. Skenderija

.U izuzetno jakoj konkurenciji, više od 80 učenika iz celog sveta, njegov istraživački rad na engleskom jeziku sa temom "Ekonomska situacija u Pančevu od 1944. do 1990. godine", dobio je pohvale tročlanog žirija koji čine eminentni profesori istorije.

Zajedno sa svojim mentorom profesorom Nikolom Koneskim, Dobrica je posetio našu redakciju. Kaže da mu se polako sležu utisci i postaje svestan koliki je uspeh postigao. Po završetku Gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu, postao je brucoš Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Temu je, zajedno sa profesorom Koneskim, izabrao još prošlog leta.

- Krajem oktobra sam počeo aktivnije da istražujem, u januaru da pišem rad kako bi bio gotov do marta - priča Dobrica. - Najpre sam morao da odem u pančevački Arhiv i biblioteku da nađem materijal. Kada sam to prikupio, morao sam sve da analiziram i izdvojim valjane podatke. Pored pisanih izvora, imao sam i usmene. Razgovarao sam sa nekoliko sugrađana koji su mogli nešto jasnije da kažu o tom periodu i približe mi temu. Iz razgovora sa njima sam mogao da vidim da li moje istraživanje ide u dobrom pravcu. Usledio je, zatim, rad na terenu, slikanje. Ima dosta fabrika iz tog perioda, neke su u ruševinama, neke su renovirane.

IZAZOV

Đaci imaju deset minuta vremena da tročlanom žiriju predstave svoj rad. Ukoliko im je nešo nejasno, oni mogu postaviti pitanja.

- Najveći izazov mi je bio da lokalnu temu predstavim na globalnom nivou. Da pokušam da Pančevo približim Baliju, a Srbiju Indoneziji - kaže Dobrica.

Mladi istoričar nam otkriva da žiri prvo ocenjuje poznavanje engleskog jezika. Bitno im je kako kandidat objašnjava temu, da li je elokventan, da li je rad razumljiv i jasan, da li istraživanje ima poentu.

- Zaključci koji proističu iz mog rada su da je Pančevo bilo jako ekonomsko mesto tokom socijalističkog perioda - navodi Dobrica. - Razvijena industrija u tom periodu je znatno doprinela i značajnom razvoju grada. Sa druge strane, ekonomski razvoj imao je i negativnu stranu, pa grad i stanovnici i danas trpe posledice zagađenja.

U Centru za talente, Dobrica je bio od četvrtog razreda osnovne škole. Počeo je sa grupom za matematiku, zatim se prebacio na engleski i onda je na red došla istorija, koja mu je najviše "legla". Tri godine je učestvovao na takmičenjima i u maju dostigao svoj zenit - treće mesto na svetu iz istorije.

Pošto je postao student, Dobica više nema pravo da se takmiči. Međutim, otkriva nam da će i dalje biti deo centra i pomagati mlađim kolegama u pisanju istraživačkih radova. To je činio i ranije, prenoseći svoje iskustvo, naročito mlađim osnovcima. Dobronamrene kritike odnosile su se, uglavnom, na stil pisanja, prezentacije kako bi se što bolje predstavili žiriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona