KAŽNJENO 540 PUTNIKA: Od početka upotrebe novog sistema naplate prevoza u Beogradu, kontrolisano 46.000 građana

Š.M.

07. 07. 2023. u 21:15

KOMUNALNI milicioneri, odnosno "Beli", od sredine maja i početka sprovođenja kontrole karata u javnom prevozu, pregledali su oko 46.000 putnika i napisali 540 kazni.

КАЖЊЕНО 540 ПУТНИКА: Од почетка употребе новог система наплате превоза у Београду, контролисано 46.000 грађана

Foto: D. Milovanović

Kako je istakao šef operativnog centra Slobodan Todorović, građani su imali dovoljno vremena da se naviknu na novi sistem, pa tolerancije više nema. Za sada većih incidenata nije bilo, a putnik, ukoliko mu se napiše prekršaj, ne mora izaći iz autobusa, već se može odvesti do krajnje destinacije.

Otkad je startovao sistem "Beograd plus", napisano je 540 kazni, a postoji način i da se potencijalne prevare preduprede - kaže Todorović. - "Beli" intezivno i u punom kapacitetu kontrolišu karte putnika. U danima za nama kontrolisano je oko 4200 vozila. Komunalni milicionari prate problem i pratimo situaciju u gradu. U prvom periodu smo putnike koji nemaju karte upućivali,posavetovali i upozorili da je vožnja bez karte prekršaj za koji se izriče kazna od 5.000 dinara. Gledali smo više da budemo edukativni i informativni, a poslednjih dana intenzivno kažnjavamo, bez upozorenja i izuzetka.

Šef operativnog centra komunalne milicije detaljno je objasnio kako se odvija provera karte.

- U SMS poruci se nalazi kod, koji je zaveden kao broj karte - kaže on. - Taj kod "Beli" unosi u svoj uređaj i šalje zahtev za validaciju. Nakon toga na lični telefon građana čija se karta proverava, stiže poruka sa kodom za potvrdu. Ako se dva koda za potvrdu podudaraju, karta je važeća.

Biće i u trafikama

IZDAVANjE i produžavanje važenja personalizovanih kartica obavlja se na nekom od 10 prodajnih mesta u gradskim i prigradskim opštinama. Kako je najaveno iz Sekretarijata za javni prevoz ovog leta bi sistem izdavanja papirnih karata mogao da se instalira na oko 200 trafika u gradu.

Kako su za "Novosti" istakli nadležni, putnici i dalje najviše koriste kupovinu karte preko SMS poruke. Najviše se uzme onih od 90 minuta, a potom slede dnevne. Što se tiče same kontrole u vozilima, građani uglavnom imaju mesečne karte. Benefiti novog sistema posebno će se osetiti od septembra, kada se građani vrate sa godišnjih odmora. Ukoliko putnik nema kartu ili se ona pokaže nevažećom, izriče se kazna od 5.000 dinara, koja će biti prepolovljena ukoliko se plati u roku od osam dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!