ČUVANJE PRESTONIČKOG BISERA PRIRODE: Pred gradskim odbornicima danas će se naći i odluka o zaštiti Ade Ciganlije

A. Z. K.

20. 06. 2023. u 07:00

PRED gradskim odbornicima u utorak, kada je zakazana nova Sednica skupštine, naći će se i dokument o proglašenju Ade Ciganlije kao zaštićenog područja.

ЧУВАЊЕ ПРЕСТОНИЧКОГ БИСЕРА ПРИРОДЕ: Пред градским одборницима данас ће се наћи и одлука о заштити Аде Циганлије

Foto Arhiva

Kada odluka bude usvojena omiljeno prestoničko izletište postaće "predeo izuzetnih odlika" i mesto od lokalnog značaja.

Predeo koji bi se našao pod zaštitom obuhvata oko 471 hektar. U sistemu zaštite našlo bi se poluostrvo, Savsko jezero i taložno jezero, nasipi, kao i Čukarički rukavac sa obalom. Kako se navodi u dokumentu koji će se naći na sednici beogradskog parlamenta, Adu Ciganliju krasi reprezentativnost, retkost, raznolikost, estetika predela i na taj način ispunjava sve uslove da se ovaj predeo zaštiti.

Bolja ponuda sadržaja

JAVNO preduzeće "Ada Ciganlija" osim ministarstva imalo je podršku Grada i nadležnih sekretarijata.

- Proglašenje zaštićenog područja omogućilo bi brži i svestraniji rast i korišćenje prirodnih potencijala, a sve u cilju razvoja turističke ponude. I pored novog statusa, Ada bi ostala najveći i najsvestraniji sportsko-rekreativni kompleks u Beogradu. Ono što bismo dobili su uređenije šume i bogatija ponuda u ovom izletištu - rekli su u JP "Ada Ciganlija".

- Ovo prirodno područje pozicionirano je u samom jezgru grada i ima veliku važnost za očuvanje divlje flore, faune i fungije - navodi se u odluci. - Ada se nalazi u sklopu međunarodno značajnog područja za ptice "Ušće Save u Dunav", koji je deo ekološki značajnog područja ekološke mreže Srbije. Na zaštićenom području biće ustanovljene režimi drugog i trećeg stepena.

Kako se navodi u dokumentaciji pod drugim stepenom zaštite naći će se oko 70 hektara ovog područja koje se naziva "Gljive Ade Ciganlije". Oko 400 hektara biće obuhvaćeno trećim stepenom zaštite. To znači da je na ovim delovima zabranjeno sprovoditi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile ili promenile svojstva koja ova područja imaju.

Inicijativa da se omiljeno prestoničko izletište zaštiti poteklo je od JP "Ada Ciganlija" uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. U dokumentaciji se navodi da bi zaštićeno područje bilo dodeljeno na čuvanje i upravljanje javnom preduzeću "Ada Ciganlija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)