"ADA CIGANLIJA JE PROBLEMATIČNA": Vodostaji Save i Dunava su u stagnaciji, za sada nema straha od izlivanja reka

Tanjug

29. 05. 2023. u 08:34

VODOSTAJI Save i Dunava su u stagnaciji i Beograđani ne treba da imaju strah od izlivanja reka, rekao je za Tanjug v. d. direktora JVP “Beogradvode” Vladimir Batalović.

АДА ЦИГАНЛИЈА ЈЕ ПРОБЛЕМАТИЧНА: Водостаји Саве и Дунава су у стагнацији, за сада нема страха од изливања река

Foto: D. S.

Kod Kule Nebojša, koja je najniža tačka Beograda, na snazi je vanredna odbrana od poplava, a u popodnevnim časovima JVP "Beogradvode" uputiće predlog da se ugasi vanredna odbrana jer se vodostaji snižavaju, kazao je on.

- U ovom momentu nalazimo se u okolini Kule Nebojša koja je najniža tačka odbrane Grada Beograda od poplava. Trenutni vodostaji i na Savi i na Dunavu su u stagnaciji i iznose Sava 490 cm, a Dunav 527 i to je niže od vodostaja pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava. Međutim, pošto je u okolini Kule Nebojša najniža tačka, kriterijum je malo drugačiji i mi trenutno imamo na snazi vanrednu odbranu od poplava i naše ekipe vrše ispumpavanje vode koja se u toku noći skupi u podvožnjaku koji je i najkritičniji. S obzirom na to da se ovde nalazi parking i da sugrađani moraju da komuniciraju, naše ekipe svakodnevno u više navrata dolaze i ispumpavaju vodu kako bi podvožnjak bio u funkciji - rekao je Batalović.

On je apelovao na građane da se ne parkiraju u toj zoni, jer, kako je rekao, ne znaju da li će vodostaj doći više ili niže u odnosu na točkove kola.

- Naš plan je da danas, negde posle 15 časova damo predlog da se ugasi vanredna odbrana od poplava kod Kule Nebojša jer se vodostaji snižavaju, uzvodno od Beograda i na Savi i na Dunavu su u padu. Trenutno su u prestonici u stagnaciji. Vrh talasa trenutno prolazi kroz Beograd. Prema najava RHMZ-a očekuje se da se narednih dana taj vodostaj smanji, što znači da bismo tokom dana ugasili vanrednu odbranu i ostaće na snazi redovna, i to su redovne aktivnosti, za sada nema nikakvih opasnosti - rekao je Batalović.

Ukazao je da je Ada Ciganlija problematična nakon poplava 2006. godine.

- Izvršena je sanacija tog nasipa u većoj meri, nekih 90 procenata, a ostao je deo nasipa koji nije rekonstruisan. To je deo ka unutrašnjosti samog Čukaričkog rukavca, gde se nalaze veslački klubovi, tu je niži i tanji i tu dolazi do proviranja vode iz Save u branjiv deo i tu se javljaju barice. Kada vodostaj Save počne da pada, voda će se povući - rekao je Batalović.

BONUS VIDEO: Policija odvela muškarca koji se peo na kulu u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a