VISOK PRITISAK I DIJABETES MUČE BEOGRAĐANE: Veliki broj prestoničana posetio 28. "Prolećni festival zdravlja"

A. Z. K.

26. 05. 2023. u 16:52

U DOMU Vojske održan je 28. po redu "Prolećni festival zdravlja". Mnogobrojni Beograđani juče su došli da besplatano obave preventivne preglede i dobiju savete lekara.

ВИСОК ПРИТИСАК  И ДИЈАБЕТЕС  МУЧЕ БЕОГРАЂАНЕ: Велики број престоничана посетио 28. Пролећни фестивал здравља

Foto: N.Skenderija

Manifestaciju je otvorila ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da bi nakon tragedija koje su se dogodile početkom meseca svi trebalo da posvetimo više pažnje i mentalnom zdravlju.

"Prolećni festival zdravlja" dobro je popunio Dom Vojske. Najviše je bilo penzionera, koji su želeli da na jednom mestu obave nekoliko pregleda.

- Proverila sam sluh, a bila sam i kod oftalmologa, i proverila sam pritisak - ispričala nam je jedna penzionerka sa Starog grada. - Posavetovala sam se sa kardiologom, i dopadaju mi se ovakve manifestacije jer na jednom mestu može da se završi više stvari. Svaki od tih pregleda morali bismo zasebno da zakažemo u Domu zdravlja. Lekari nam daju savet i ukažu ukoliko je neophodno da idemo dalje i proverimo nešto detaljnije.

Najduži red juče je bio ispred štanda Vojnomedicinske akademije, a građani su mogli da provere krv i vid, posavetuju se sa kardiologom. Kako su nam rekli lekari sa VMA i na ovom događaju broj seniora koji je čekao u redu, dokaz su da građani veruju stručnjacima koji rade u ovoj ustanovi.

Stručnjaci održali predavanja

OSIM saveta lekara posetioci su bili u prilici i da čuju brojna predavanja, koja su se juče tokom celog dana smenjivala na bini u Domu Vojske.

Mentalno zdravlje, Alchajmerova bolest, prevencija kardiovaskularnih bolesti i stresa, značaj fizičke aktivnosti, samo su neke od tema na jučerašnjim predavanjima.

Međutim, nije manjkalo građana ni na drugi štandovima. Najviše su proveravali krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Na štandu DZ "Palilula" građani su bili u prilici da izmere pritisak, a kako su nam rekli sve je više ljudi sa nižim pritiskom. Doktori iz Doma zdravlja "Rakovica" savetuju građane da je šetnja lek sa mnogobrojne bolesti.

- Mnogo je građana koji imaju muke sa hipertenzijom i povišenim šećerom u krvi. Nažalost, sve je više i mladih koji dobijaju dijabetes. Loša ishrana i život bez aktivnosti, zapravo su dva najveća problema u našem društvu. Naš savet je da građani postanu aktivni, i šetnja je dobra fizička aktivnost koja dosta može da pomogne u poboljšanju zdravlja - rekla je za "Novosti" jedna od doktorki iz DZ "Rakovica".

Na jednom od štandova gde se merio nivo šećera u krvi u prva dva sata od otvaranja čak 70 posetilaca odlučilo je da se prekontroliše.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je i vozilo, koje je bilo parkirano ispred Doma Vojske u kom su građani mogli da odrade ultrazvučni pregled trbušne aorte. Veliki broj penzionera strpljivo je juče čekao u redu ispred ove mobilne ordinacije.

Osim mnogobrojnih predavanja stručnjaka, građani su bili u prilici i da nauče jogu, ples i vide kako izgleda rekreativni balet za odrasle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna