NAGRADU JOJ DONELA TEMA O HRABROSTI: Gost "Novosti" Nevena Pavlović, najbolji mladi pisac na takmičenju učeničkih domova

B.Borisavljević

21. 05. 2023. u 10:22

PISANjE i čitanje su njene velike ljubavi, što baš i nije često među tinjedžerima. Pored književnosti, voli da glumi, recituje, pleše, slika, a ova multitalentovana devojčica je i edukator za vršnjačko nasilje

НАГРАДУ ЈОЈ ДОНЕЛА ТЕМА О ХРАБРОСТИ: Гост Новости Невена Павловић, најбољи млади писац на такмичењу ученичких домова

Foto: N.Skenderija

 Zove se Nevena Pavlović, učenica je drugog razreda Medicinske škole na Zvezdari - smer farmaceutski tehničar. Napisala je najbolji literarani sastav u Srbiji na tradicionalnom takmičenju "Domijada", na kome učestvuju đaci iz svih učeničkih domova iz cele zemlje.

Rodom iz Lozovika, ova obrazovana, nasmejana, radoznala, svestrana, komunikativna devojka, od pre dve godina živi u domu učenika "Milutin Milanković". Veliku podršku u svemu što radi ima od svog vaspitača Dragane Ilić, koja je i profesor srpskog jezika i književnosti i zajedno sa upravom doma zaslužna što se među decom neguje ljubav prema književnosti, a đaci motivišu da čitaju, pišu, pohađaju razne sekcije. Za svoj rad ne traže nikakvu materijalne nadoknadu, što jed danas zaista retko među prosvetenim radnicima. Jer, kako kažu najveća nagrada su im uspesi đaka.


U razgovoru za "Novosti", Nevena nam otkriva da joj je potrebno tek desetak sekundi da pronađe srž rada i posle samo gradi priču. Na takmičenju đaci imaju 90 minuta da napišu sastav ili pesmu, a teme dobijaju pred početak. Nevena je iazabrala "Hrabrost koja se bori, bolja je od slabosti koja traje". Njena prepoznatljivost je što su joj sastavi priče koje sama smišlja.

- Pisala sam o dva vojnika iz Drugog svetskog rata, koji su bili najbolji projatelji - priča Nevena. - Jedan je bio hrabar,borio se za ono što želi, za svoju zemlju, drugove. Drugi je uvek gledao da zaobiđe ratne obaveze, bilo mu je draže da preživi. Hrabri Fin na kraju umire. Iako preživi, njegov prijatelj shvata da njegov život vredi manje od Finovog, čiji je imao smisao.

BIBLIOTEKA

U savremenoj biblioteci, čije je opremanje pomogao "Telekom", nalazi se knjižnim fond sa više od 6.000 naslova.

Nekada je ova ustanova bila "rezervisana" za smeštaj učenika PTT škole, koji dolaze iz unutrašnjosti, međutim, situacija se promenila. Sada ih je oko 30 odsto, dok su ostali "stanari" iz 30-ak srednjih škola, a najviše iz medicinske, zubonotehničke, elektrotehničke, železničke. U domu boravi 300 učenika. Kako je reč o veoma osetljivoj populaciji adolescenata, vaspitači i ostali zaposleni su 24 sata posvećni školarcima, trudeći se da im budu kao druga porodica.

Mlada spisateljica smatra da j kreativnost jako bitna, koju ona pronalazi u muzici i čitanju. Poručuje da svako treba da radi ono u čemu uživa, da treba širiti vidike, jer je znanje moć. Već učestvovala da književnim takmičenjima i osvajala nagrade. Voli da čita, trenutno je to Nušićev "Narodni poslanik". Lektira joj je obavezno štivo, jer ne može da poše o nečemu što ne pročita. Književni idoli su joj Miloš Crnjanski i Onore de Balzak.

Profesorka Ilić smatra da se decu treba slušati, usmeravati ih prema njihovim interesovanjima, pružiti im mogućnost da diskutuju. Ona ističe da se plate u prosveti oduvek bile male, ali da se taj posao ne radi zbog novca.

- Motivacija je ključna i razgovor sa decom - objašnjava Ilić. - Mi smo nedavno otvorili bibloteku. Čitaonica je u prostoru, koje je lep, podsticajan, kreativan, prostran. Postoji i čitalački kutak sa ugaonom garniturom, koja ih vuče u književni svet. Stalno je obogaćujemo novim naslovima. Dobili smo nobelovce u poslednjih 20 godina. Najdraže mi je kad vidim punu čitaonicu i đake koji dolaze po knjige. To znači da je ispravno ono što radim, a svaki njihov uspeh je i moja pobeda. Najviše vole da čitaju stripove, popularnu psihologiju i klasike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!