MAŠINE U GLAVNOJ POČETKOM MAJA: Obnova najprometnije zemunske saobraćajnice koštaće blizu šest miliona evra

Š.Marović

27. 03. 2023. u 21:40

LEPO vreme diže rampu za dolazak radnika i mašina u Glavnu ulicu u Zemunu, krajem maja ili početkom juna. Kako saznaju "Novosti", posao je dobila grupa izvođača koju čine firme "Štrabag" i "Sekuriton".

МАШИНЕ У ГЛАВНОЈ ПОЧЕТКОМ МАЈА: Обнова најпрометније земунске саобраћајнице коштаће близу шест милиона евра

Foto N. Fifić

Ukupna cena radova sa PDV je oko šest miliona evra. Rok za završetak temeljne rekonstrukcije je 240 dana. Takođe, u sklopu ulaganja u žilu kucavicu ovog dela grada biće urađen i Avijatičarski trg, a radove finansira Sekretarijat za investicije.

Ova važna saobraćajnica prilikom uređenja biće kompletno zatvorena za saobraćaj, pa se zbog toga čekao završetak rekonstrukcije okolnih ulica, koja je počela prošle godine. Ulica kroz koju prolaze gotovo sve gradske linije koje gravitiraju ka tom delu grada, ali i autobusi koji idu ka Novom Sadu, kompletno će se rekonstruisati, što znaći da će biti zamenjene sve instalacije, kao i kišna kanalizacija i vodovodne cevi.

- Uređenjem su obuhvaćene ulice Avijatičarski trg i Glavna, odnosno ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića - kažu za "Novosti" u Sekretarijatu za investicije. - Saobraćajnice se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine "Staro gradsko jezgro Zemuna" i oivičene su sa obe strane zgradama od velikog značaja. Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara. Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena, sa urađenim pločama za slepe i slabovide. Predviđa se i uklapanje sa svim poprečnim saobraćajnicama, a radiće se samo one koje se nalaze u javnoj svojini grada.

U opštini Zemun urađen je veliki broj saobraćajnica koje gravitiraju ka Glavnoj ulici, a u kojima je promenjena i dotrajala kanalizaciona mreža. Takođe, u prethodnom periodu sređen je i Kej, odnosno potez od ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde.

RADI SE I U NASELjIMA

ŠIROM opštine Zemun u toku su brojni radovi na putnoj infrastrukturi i unutarblokovskim površinama, a u pojedinim naseljima traje izgradnja kanalizacione mreže. Takođe, u Batajnici teče rekonstrukcija Osnovne škole Svetozar Golubović "Mitraljeta", kao i proširenje Ulice pukovnika Milenka Pavlovića, koje će biti gotovo za nekoliko dana.

- Projektom je takođe planirana korekcija radijusa zaobljenja na pojedinim raskrsnicama, što će uz proširenje postojećih traka i trotoara obezbediti veću i funkcionalniju prohodnost vozila javnog prevoza - kažu nadležni. - Biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja sa Gospodskom.

Predviđena je rekonstrukcija kišne kanalizacije i vodovodne mreže, zamena rasvete novim LED svetiljkama, ali i delimična rekonstrukcija kanalizacije. Biće postavljena nova svetlosna i vertikalna signalizacija, kao i zaštita postojeće toplovodne mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna