PRIPREMA OBROKA U OVČI: Gradi se centralna kuhinja za sve vrtiće na levoj obali Dunava

B.Borisavljević

27. 03. 2023. u 10:25

TOKOM proleća u Ovči bi, konačno, trebalo da počne izgradnja centralne kuhinje za sve predškolske ustanove koje se nalaze u naseljima na levoj obali Dunava. U sklopu tog projekta, mališani koji žive u ovom naselju na levoj obali Dunava, dobiće i vrtić. Kako saznajemo, ako se sve bude odvijalo kako treba, biće postavljen kamen temeljac i za novo obdanište u Borči.

ПРИПРЕМА ОБРОКА У ОВЧИ: Гради се централна кухиња за све вртиће на левој обали Дунава

Foto D. Dozet

Sekretarijat za investicije je do sada raspisao dva tendera za ovaj posao. Prvi pokušaj je bio neuspešan jer su, zbog drastičnog poskupljenja građevinskog materijala i izvođači podigli svoju cenu, pa su pristigle ponude bile više od tadašnje procenjene vrednosti od 340 miliona dinara. Najjeftinija od četiri pristigle ponude ponude bila je oko 449 miliona dinara. Zato je i vrednost tendera povećana za 120 miliona dinara, odnosno 460 miliona dinara (3,9 miliona evra) bez PDV.

Oko 2.500 obroka dnevno za sve mališane koje pohađaju vrtiće u naseljima na levoj obali Dunava spremaće se u centralnoj kuhinji u Ovči. Iako je ova ideja pominjana odavno, prvi konkretni potezi povučeni su pre pet godina. Osim što bi se rasteretila sadašnja kuhinja, izgradnjom ovog objekta znatno bi se smanjili i troškovi koje ima PU "Boško Buha", dopremajući hranu "preko reke".

ŠEST GRUPA

KOMLEKS će biti lociran u severoistočnom delu, na parceli površine oko 4.000 kvadrata. Planirane su dve grupe jaslenog i četiri vrtićkog uzrasta.

Deo sadržaja biće organizovan i u prizemnom delu objekta, a povezivaće ih multifunkcionalan prostor glavnog hola sa stepeništem, namenjen za igru, predstave, glume, lutkarske predstave, muzičke i likovne performanse dece.

Mališani jaslenog uzrasta će imati i igrališta obložena tartanom, a oni malo stariji travnate površine za igru. Na krovu su predviđeni i solarni kolektori.

Za gradnju centralne kuhinje izabrana je lokacija u okviru planiranog stambenog kompleksa koji se gradi. Ideja Grada je to bude kombinovana dečja ustanova kako bi se, osim rešavanja problema dostave hrane, dobila i dodatna mesta u vrtićima.

Planirano je da objekat ima jasle i vrtić za minimum 140 dece, sa centralnom proizvodnom kuhinjom i površinom od 2.000 kvadratnih metara. Izgradnjom nove kuhinje smanjiće se troškovi transporta i lakše će se organizovati pripremanje hrane za vrtiće sa te strane reke. Hrana se sada svakodnevno dovozi iz Preradovićeve preko Pančevačkog mosta, gde je sedište matične ustanove.

Na ovaj način vrtići sa leve i desne strane Dunava postaće potpuno nezavisni u distribuciji hrane što će, osim lakšeg organizovanja funkcionisanja ustanove doneti i značajne uštede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum