PONUDE DO 6. APRILA: Treći tender za rekonstrukciju zgrade budućeg Muzeja grada Beogrda

B.Borisavljević

14. 03. 2023. u 15:39

TENDER za izvođenje radova na rekonstrukciji, sanaciji, dogradnji i prenameni objekta posebne namene u Resavskoj 40b u Muzej grada Beograda, raspisan je po treći put. Novi rok za predaju ponuda je do 6. aprila, vrednost radova veća za 12 miliona evra. Cena posla ovog puta je povećana sa 2,8 milijarde dinara (oko 24 miliona evra) na 4,2 milijarde dinara (36,2 miliona evra).

ПОНУДЕ ДО 6. АПРИЛА: Трећи тендер за реконструкцију зграде будућег Музеја града Беогрда

Foto Muzej Grada Beograda

Idejno rešenje objekta urađeno je još 2016. godine, a Sekretarijat za investicije je već dva puta, prošlog i pretprošlog leta, raspisivao tendere, ali su obustavljeni jer nijedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva.

Posle decenija lutanja, više od 170.000 kulturnih dobara bi konačno trebalo da se nađu pod jednim krovom. Kako bi se konačno napravila stalna postavka blaga muzeja raspoređenih u zbirke, legate, biblioteku, na osnovu ugovora sa Ministarstvom odbrane, Gradu je dodeljena nekadašnja Vojna akademija u Resavskoj 40, sazidana 1899. godine, prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka. Planirano je da radovi traju dve do tri godine, jer reč je o 17.800 kvadrata koje treba opremiti najsavremenijim sistemom zaštite i obezbeđenja.

Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj. Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

BLAGO NA 13 ADRESA

Svoju centralnu kuću gradski muzej nema 114 godina, tako da je trenutno rasut na 13 adresa. U njegovoj riznici nalaze se pravi biseri našeg kulturnog nasleđa, poput figurina vinčanske kulture, nadvratnika despota Stefana, škrinje vožda Karađorđa, Beogradskog četvorojevanđelja, Fonda Anastasa Jovanovića sa 1.548 predmeta, slika "Proglašenje Dušanovog zakonika" Paje Jovanovića, ali i dela Meštrovića, Vozarevića, Lubarde, Matije Vukovića...

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Zbirke umetničkih vrednosti prodate "Beograđanke" i Sava centra takođe će pripasti Muzeju grada Beograda. Novi prostor biće uređen prema najsavremenijim muzeološkim standardima, kako bi uz predstavljanje stalne postavke tu gostovale izložbe najvećih svetskih muzeja, što potvrđuju i u gradskom Sekretarijatu za kulturu.

Osim stalne postavke u Resavskoj ulici, u sastavu Muzeja grada Beograda i dalje će se nalaziti Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Ive Andrića, Jovana Cvijića, Tome Rosandića, Banjičkog logora, Zavičajni muzej Zemuna, Muzej Mladenovca, Arheološko nalazište Vinča, kao i Legat Pave i Milana Sekulića, jedan od 47 legata koje su, između ostalog, darivali Branislav Nušić, Beta Vukanović, Petar Konjović i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu