KNEZU UKRADEN DUH VELEGRADA: Napušteni i ižvrljani lokali - izlog ekstra zone o čijem imidžu niko ne brine

S.Vidačković

02. 03. 2023. u 22:42

KNEZ Mihailova. Nekada najpoznatija, najpopularnija i najprivlačnija beogradska ulica, u koju su hrlili domaći i strani gosti da vide arhitekturu, ali i izloge svetskih brendova, danas je ruglo.

КНЕЗУ УКРАДЕН ДУХ ВЕЛЕГРАДА: Напуштени и ижврљани локали - излог екстра зоне о чијем имиџу нико не брине

FOTO: Novosti

Sada teško da možete napraviti dvadesetak koraka kroz srce Beograda a da ne naiđete na zatvoren lokal. Duh velegrada, koji se ogledao od Terazija do Kalemegdana, zatvoren je katancima koji su stavljeni na mnogobrojne lokale, čiji su izlozi izlepljeni plakatima, išarani i zapušteni.

Sada su to kvadrati vlasnika, uglavnom vraćeni u postupku restitucije. Na nezainteresovanost za preuređenje privatne svojine ne mogu, ili ne žele da utiču ni gradske, ni opštinske službe. Tako, Knez Mihailova ulica od glavne gradske lepotice postaje oronula starica koju svi izbegavaju. Ili protrče ovom pešačkom zonom kako bi stigli do Kalemegdana na jednoj, i ostatka centra Beograda na drugoj strani.

Mada se u najpoznatijoj beogradskoj ulici nalaze radnje svetskih brendova, sve je više izloga koji se nude u zakup ili su odavno zaboravljeni. Osim restitucije tome je doprinelo i "premeštanje" mušterija u tržne centre. Opština Stari grad čijoj teritoriji pripada zapušteno srce dvomilionskog grada ne zna koliko je kvadrata poslovnog prostora nalazi u "Knezu", jer JP "Poslovni prostor Stari grad", koji se nekad ovim bavio, ne postoji od 2016. godine. Dakle, nadležan je Grad Beograd, a podatke o tome nemaju ili ne žele da ih podele sa čitaocima "Novosti".

FOTO: Novosti

KATANAC Neiskorišćeni kvadrati su uglavnom u rukama privatnika

Budući da je reč o privatnim kvadratima, nema reakcije nadležnih, ma koliko izgled narušavao sliku o Beogradu svim domaćim i stranim gostima koji svakodnevno prolaze kroz ovu ekstrazonu.

Ali, dok u gradskoj upravi ovu temu izbegavaju, o izgledu Knez Mihailove uveliko se razglaba na društvenim mrežama. Ima zlonamernih komentara, ali i iskrene brige građana zbog propasti ulice kojom se dičila velika Jugoslavija.

Prema trenutnim podacima Agencije za restituciju, u ovoj ulici je šest objekata delimično ili potpuno vraćeno starim vlasnicima. Na broju 39, restitucijom je vraćena cela zgrada a u prizemlju se nalazi poslovnica banke. Nešto niže, na broju 18, stari vlasnici su dobili osam lokala, a u prizemlju je sada prodavnica donjeg veša. U zadužbini Nikole Spasića, stari vlasnici su restitucijom dobili poslovni prostor i više od 50 stanova, a na uglu sa Vuka Karadžića, u Knez Mihailovoj 37 vraćeni su lokali u prizemlju...

GRAD NUDI 140 LOKALA

GRAD Beograd ponudio je u zakup 140 lokala u svom vlasništvu, površine od 16 do 570 kvadrata. Početna cena po kvadratnom metru prostora se kreće od 231 do 1.935 dinara.

Najniža je kirija za dvorišni lokal na teritoriji Savskog venca i najviša za poslovni prostor u Bulevaru Kralja Aleksandra na Vračaru. Aukcija je zakazana za sutra u 12.00 časova na Trgu Nikole Pašića 6.

Verovatno nema radnje u Knez Mihailovoj koja postoji samo tu i ni na jednom drugom mestu u gradu. Prodavnice poznatih svetskih marki, pogotovo garderobe i obuće, nalaze se u svim beogradskim tržnim centrima, gde su veće, imaju bolju ponudu i niže kirije nego one u Knez Mihailovoj. Stručnjaci za nekretnine već godinama govore kako su šoping-molovi, zbog velikih parkinga i mogućnosti da kupci na jednom mestu pazare više stvari, zatvorili manje radnje po celom gradu.

Uprkos svim tim "trgovačkim" argumentima, nema opravdanja što je dopušteno da se tako nešto dogodi i u Knezu. Profit jeste najvažniji, ali valjda ima nečeg i u imidžu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana