ODLIČNE SUBVENICIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE: Na račun bespovratno do milion dinara - pčelarima sledi čak 120.000 dinara

B.B.

01. 03. 2023. u 13:44

SEKRETARIJAT za poljoprivredu objavio je javne pozive za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina, u oblasti pčelarstva, u oblasti stočarstva i prerade mleka, u oblasti voćarstva povrtarstva i ratarstva, kao i za kupovinu traktora. Za ove namene u gradskoj kasi je "rezervisano" više od 450 miliona dinara i reč je o bespovratnim sredstvima.

ОДЛИЧНЕ СУБВЕНИЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: На рачун бесповратно до милион динара - пчеларима следи чак 120.000 динара

Foto Tanjug

Maksimalni iznos koji zemljoradnik može dobiti za nabavku nove poljoprivredne priključne mašine je do 80 odsto od cene prihvatljivih troškova i ne može biti veći od 500.000 dinara po korisniku. Budžetom je za to predviđeno 120.600.500 dinara. Pčelari mogu konkurisati, takođe za kupovinu opreme, za šta će biti izdvojno 45 miliona dinara, odnosno najviše 120.000 dinara po korisniku.

Subvencije od 65 miliona dinara u oblasti stočarstva i prerade mleka na gazdinstvu, namenjene su za nabavku junica, ovaca i koza, opreme za stočarstvo, kao i  za preradu mleka na gazdinstvu. Voćarima, povrtarima i ratarima, Grad će pomoći sa 70 miliona dinara, dok je za nabvku traktora plnirano 150 miliona dinara. Maksimalni iznos po korisniku, po osvom osnovu,  ne može biti veći od 1.000.000 dinara po korisniku.

Opšti uslovi za prijavljivanje na javne pozive su da poljoprivrednik ima prebivalište i registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji Beograda. Ostali kriterijumi se definišu po specifičnostima svake oblasti poljoprivredne proizvodnje.

KAP PO KAP

U voćarstvu i povrtarstvu podsticajna sredstva su namenjena za nabavku plastenika sa sistemom za navodnjavanje "kap po kap" na aru površine, protivgradnih mreža sa ili bez sistema za navodnjavanje "kap po kap" površine do jednog hektara, žičanih ograda za ograđivanje zasada voća površine do pet hektara, sistema za navodnjavanje "kap po kap" za navodnjavanje zasada voća površine do pet hektara, hidranata sa ili bez sistema za navodnjavanje "kap po kap" za navodnjavanje zasada voća, električnih makaza za orezivanje voća

Podsticajna sredstva u stočarstvu planiran su za kupovinu do tri junice, 30 ovaca i 30 koza, i opreme za stočarsku proizvodnju. U pčelarstvu za nabavku do 20 košnica i ostale pčelarske opreme.

Prestonica zahvata površinu od ukupno 323.496 hektara, a čak 48 odsto ili 156.438 hektara zauzima korišćeno poljoprivredno zemljište. U beogradskom ataru postoji više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava, čija je prosečna veličina oko 4,3 hektara. Poljoprivrednici se u Beogradu najviše bave ratarskom i voćarskom proizvodnjom, proizvodnjom povrća u zatvorenom i na otvorenom prostoru, i nešto manje stočarskom proizvodnjom i pčelarstvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)