DANAS JE SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE: Bilo ih je više od 300.000, danas manje od 3.000

B.Borisavljević

01. 03. 2023. u 09:15

KRALjEVINA Jugoslavija bila je među prvih deset zemlja na svetu koja je regulisala pitanje civilne zaštite propisima i uredbama, od 1932. do 1940. godine.

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ: Било их је више од 300.000, данас мање од 3.000

Foto G. Šljivić

U periodu posle Drugog svetskog rata pa sve do 1994. godine kada su ukinuti štabovi civilne zaštite, ova služba je bila snažni i operativni sistem ustrojen od stambenih zgrada do lokalne samouprave. Nedavno usvajanje seta odluka u Skupštini grada, trebalo bi da je vrati iz "kliničke smrti".

Prema rečima Vladimira Jakovljevića, profesora Fakulteta bezbednosti nedavno usvojene odluke imaju za cilj stvaranje pravnog okvira, na osnovu koga će Grad moći da izdvaja novac za rad ove službe namenjen obuci, kupovini neophodne opreme i unapređenja. On ističe da u prestonici postoji specijalna jedinica civilne zaštite koja se aktivira u slučaju poplava, požara, potonuća, aero zagađenja.

Profesor Jakovljević objašnjava da od devedesetih godina, Srbija autonomno uređuje pitanja civilne zaštite. Smatra da je pored pojedinih dobrih rešenja bilo je i grešaka, poput zakona kojim su 1994. ukinuti štabovi CZ kao operativno-stručna tela, koji su ponovo formirani tokom NATO agresije. Posle petooktobarskih promena, nova demokratska vlast je na civilnu zaštitu gledala kao na ostatak socijalizma, iako su je sve evropske zenlje shvatale ozbiljno. Poplave koje su 2002. i 2005. pogodile delove zemlje pokazale su kako ideološka ubeđenja mogu biti pogubna.

- O uspostavljanju integrisanog sistema zaštite i spasavanja ozbiljno je počelo da se razmišlja tek te 2005. godine - navodi Jakovljević. - Posle sedam, osam verzija nacrta, Zakon o vanrednim situacijama donet je 29. decembra 2009. Njime je civilna zaštita locirana u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao jedna od uprava u Sektoru za vanredne situacije. U takvom ustrojstvu civilna zaštita je ostala po strani, a favorizovane su Uprava za preventivu i Uprava za vatrogasno-spasilačke jedinice.

BIVŠE REPUBLIKE

Slovenija je najviše zadržala od SFRJ modela civilne zaštite, uz prilagođavanja evropskim standardima. U Hrvatska je najpre bila "pod kapom" Ministarstva odbrane, potom je prebačena u nadležnost MUP-a, da bi na kraju osnovana samostalna uprava koja je direktno odgovorna vladi.

Od 2017. i u Republici Srpskoj postoji samostalni Direktorat za civilnu upravu, s tim što u BiH za ova pitanja postoji koordinaciono telo na nivou države. I Makedonija ima nezavisnu Direkciju za civilnu zaštitu, dok je u Crnoj Gori u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.


Naš sagovornik podseća da se civilna zaštita u svom "zlatnom dobu" nalazila u sklopu opštenarodne odbrane i društvene samozaštite i bila obavezni predmet, od osnovne do visoke škole, do 90-tih godina prošlog veka.

- Svako preduzeće, svaka stambena zgrada je imala svoju jedinicu civilne zaštite - podseća profesor Jakovljević. - Procene su da je petina od ukupnog broja zaposlenih bila angažovana u jedinicama univerzalne namene u slučaju poplava, požara, zemljotresa, hemijske opasnosti usled izlivanja hemikalija. U njihov sastav mogu ući i vojni obveznici, lica na civilnom služenju vojnog roka, stručnjaci poput ronilaca ili profesora.

BROJKE

Trenutno u Srbiji postoji 179 specijalnih jedinica civilne zaštite sa oko 2.500 pripadnika, a u planu je da ih bude 11.000 i taj proces je u toku - kaže Jakovljević.

Koliko je nekada ova služba bila ogroman sistem govori i podatak da je 1983. godine, u slučaju elemnatrnihz nepogda i drugih opasnosti bilo angažovano više od 300.000 pripadnika civilne zaštite.

Jugoslovenski model civilne zaštite bio je uzor mnogim zemljama, a svoju snagu pokazao je u kataklizmama, kao što su bili razorni zemljotresi u Skoplju (1963), Banjaluci (1969), Crnoj Gori (1979)...

Svetski dan civilne zaštite je 1. mart, a ovaj datum je ustanovljen 1990. odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!