NAJVEĆA FABRIKA U VELIKOM SELU: Prvo od pet postrojenja za preradu otpadnih voda gradiće se ove godine, pokrivaće potrebe 1,3 miliona

S. B.

06. 01. 2023. u 08:45

PRVA fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu počinje da se gradi ove godine. U prestonici je planirano ukupno pet ovakvih postrojenja.

НАЈВЕЋА ФАБРИКА У ВЕЛИКОМ СЕЛУ: Прво од пет постројења за прераду отпадних вода градиће се ове године, покриваће потребе 1,3 милиона

CILjEVI Unapređenje kanalizacionog sistema jedan je od prioriteta Grada, Foto D. Milovanović

Prva fabrika, u Velikom Selu, biće i najveća i pokrivaće potrebe 1,3 miliona ljudi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručuje da je njegova najveća profesionalna želja da se u 2023. unapredi kanalizacioni sistem u prestonici.

- Veoma sam srećan što se ministarstvo bavi projektom "Čista Srbija" - kaže Vesić.

- To je 3,5 milijardi evra za izgradnju oko pet miliona metara kanalizacije u više od 70 opština, kao i postrojenja za otpadne vode. Ti projekti će obezbediti kanalizaciju za oko 2,5 miliona ljudi u zemlji. Fabrika za preradu vode je istorijska investicija za Beograd i verujem da će se pokrenuti i izgradnja i druge po veličini fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja podrazumeva izgradnju kanalizacije za Batajnicu i okolna nasilja, Altinu, Surčin i druga, u vrednosti od oko 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav i godišnje se tu izlije zapremna fekalija od 60.000 olimpijskih bazena.

Vesić je objasnio da će 10 odsto tih izliva biti ukinuto kada fabrika u Velikom Selu bude u funkciji, što će, smatra, biti revolucija za Beograd.

Naveo je da će za prvu fazu izgradnje fabrike biti potrebno oko 280 miliona evra, dok za drugu fazu, za koju se pregovara sa partnerima iz Francuske i EU, treba između 400 i 650 miliona evra.

- To je istorijska investicija za Beograd i verujem da će se pokrenuti i izgradnja i druge po veličini fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja podrazumeva izgradnju kanalizacije za Batajnicu i okolna nasilja, Altinu, Surčin i druga, u vrednosti od oko 200 miliona evra - rekao je ministar.

Dodao je da će se uz te dve fabrike rešiti više od 90 odsto svih problema sa kanalizacijom u Beogradu.

OSNOVNI PREDUSLOV - VINČA

Nakon pomenutih projekata, kaže Vesić, ostaje da se urade i fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici, Lazarevcu i Obrenovcu.

Kako bi se u Beogradu potpuno rešio problem sa otpadnim vodama, Vesić je rekao da je neophodno uraditi i dodatno postrojenje u Vinči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)