ZA 20 DANA 31 PREKRŠAJNI NALOG: Najviše prijava građani slali zbog galame iz lokala na Starom gradu

J. G. P.

04. 01. 2023. u 11:11

PROŠLA je skoro čitava godina od kako je usvojeni Zakon o buci trebalo da smiri glavobolje koje svojim komšijama zadaju ugostiteljski objekti.

ЗА 20 ДАНА 31 ПРЕКРШАЈНИ НАЛОГ: Највише пријава грађани слали због галаме из локала на Старом граду

Foto M. Anđela

Komunalni milicionari Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju od tada obilaze kafiće, restorane i splavove, kako bi fonometrima proveravali nivo buke, dok su pojačano kontrolisanje počeli 1. decembra. Tokom prvih 20 dana izdali su 31 prekršajni nalog ugostiteljskim lokalima.

Iako buka važi za letnji problem Beograđana, nema velike razlike ni kada se žurke iz bašta presele u zatvoreni deo, a naročito u periodu novogodišnjih i božićnih praznika.

Komunalni milicionari Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kontrolisali su tokom prethodnog meseca lokale na teritoriji čitave prestonice, što će raditi i u narednom periodu.

- Do 20. decembra milicionari su, osim izdatih prekršajnih naloga, podneli i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su u šest objekata oduzeti emiteri buke - kažu u Sekretarijatu. - Za to vreme pristiglo je 65 prijava koje se odnose na lokale u Starom gradu, 36 na teritoriji GO Čukarica, kao i 33 prijave za kafiće i restorane na Vračaru.

Zakon o buci usvojen je početkom 2022. godine, a njegovo primenjivanje počelo je 8. februara. Odbornici Skupštine grada tada su usvojili i Odluku prema kojoj je prestonica podeljena na šest akustičnih zona, gde dozvoljeni nivo buke zavisi od toga na kojoj lokaciji, odnosno zoni se nalazi objekat i da li se merenje obavlja danju ili noću. U skladu sa tim gornje granice izražene u decibelima variraju od 40, koliko je u zoni za relaksaciju, do 60, u zonama poslovnih i trgovinskih objekata i dečjih igrališta.

- Za prekoračenje dozvoljenog nivoa buke, bez obzira u koje doba dana se meri, kazne mogu biti u fiksnom iznosu od 200.000 dinara, a kada su u pitanju pravna lica, one mogu da variraju od pola miliona do milion dinara - rekli su nadležni ranije.

CETINjSKA ULICA

STANARI Cetinjske i Zetske ulice su nakon tri godine borbe, u junu 2021. godine, dobili spor sa Gradom u vezi sa bukom.

Kako su tada naveli u Udurženju građana "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu", Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Grad nije iskoristio sve postojeće pravne mogućnosti da stane na put bahatim ugostiteljima. Zbog toga je Grad dužan da stanarima, odnosno podnosiocima tužbe, isplati naknadu na ime nematerijalne štete, do čega još nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna