RAČUNI ZA GREJANJE TREBA DA SE UMANJE: Na dnevnom redu Skupštine grada biće i odluka o ceni centralnog grejanja

S. V.

26. 11. 2022. u 10:06

PREPORUKA gradskog ombudsmana da su, zbog odlaganja grejne sezone za 15 dana, JKP "Beogradske elektrane" dužne da kupcima toplotne energije umanje račune za period u kojem nisu pružale uslugu je obavezujuća i verovatno će biti usvojena na predstojećoj sednici Skupštine grada.

РАЧУНИ ЗА ГРЕЈАЊЕ ТРЕБА ДА СЕ УМАЊЕ: На дневном реду Скупштине града биће и одлука о цени централног грејања

Foto D. Milovanović

U Predlogu zaključka, koji će se naći pred odbornicima na sednici koja je zakazana za utorak, Sekretarijat za energetiku obavezuje se da napravi odluku o umanjenju računa "Infostana" za grejanje u iznosu od 59,68 dinara po kvadratu grejne površine do kraja ove godine.

Kako za "Novosti" pojašnjava beogradski ombudsman Miljko Valjarević, preporuka ovog pravnog tela doneta je povodom žalbi građana i Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" koje su stizale na njegovu adresu u prethodnih mesec dana. Valjarević kaže da su ovlašćenja svakog ombudsmana obavezna za onog ko je kontrolisan, ako se konstatuje da taj subjekat nešto nije sproveo, uradio, nije primenio odgovarajuću odredbu ili je propustio. U tom slučaju ima rok od mesec dana da to ispravi ili da napiše obrazloženje zašto to nije uradio. Gradskom ombudsmanu je stiglo 28 dopisa Beograđana i udruženja.

- U ovom slučaju, ne može da se ispravi pošto je taj period prošao, a sezona počela, ali s obzirom na to da je zahtev građana i "Efektive" bilo smanjenje cene grejanja, mi smo dali tu preporuku i mislim da će ona biti usvojena - objašnjava Valjarević.

- Na sednici Skupštine Grada biće razmotrena ta tačka, tako da verujem da neće biti problema i da će biti rešeno na odgovarajući način.

Miljko Valjarević, Foto I. Marinković

Naš sagovornik kaže da, ukoliko se preporuka ne primeni, Odlukom o ombudsmanu nisu propisane nikakve kaznene mere, ne mogu se podneti krivične prijave. U takvim situacijama, ombudsman bi obavestio Skupštinu grada, medije, dok se situacija ne promeni.

Šesta sednica Skupštine grada zakazana je na inicijativu 39 odbornika opozicije, koji su predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću predali potpise i zahtev za smenu gradonačelnika, što će, takođe, biti na dnevnom redu.

Osim o smanjenju cene grejanja, glasaće se i za Predlog zaključka kojim se Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obavezuju da naprave odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje Grada sa akcionim planom 2023-2033, do kraja ove godine.

O KVALITETU VAZDUHA

ODBORNICI opozicije predlažu i da se razmatra zaključak kojim se gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd do kraja ove godine i Predlog zaključka kojim se isti sekretarijat obavezuje da sačini izveštaj o primeni akcionog plana adaptacije na klimatske promene do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)