OPALO LIŠĆE ZAGREVA I HRANI BILJKE: JKP "Zelenilo Beograd" u svojoj biobazi prerađuje sav biološki otpad

J. G. Petrović

19. 11. 2022. u 06:46

GRABULjANjE opalog i osušenog lišća uobičajen je prizor za ovo doba godine.

ОПАЛО ЛИШЋЕ  ЗАГРЕВА И  ХРАНИ БИЉКЕ: ЈКП Зеленило Београд у својој биобази прерађује сав биолошки отпад

Foto: "Novosti"

Ipak, sezona uklanjanja gomila zlatastih boja za ekipe JKP "Zelenilo Beograd" traje od novembra do proleća. Za taj period, sa površine od oko 3.000 hektara, sakupe oko 8.000 kubika lišća koje prevoze u Biobazu preduzeća. Određeni deo, osim za kompostiranje, odnosno proces prirodne razgradnje organske materije, koriste za prekrivanje leja u svojim rasadnicima.

Uređenje parkova, uličnih travnjaka, rekreativnih kompleksa, koji su na teritoriji deset gradskih opština, nalaze se u redovnom Programu održavanja JKP "Zelenilo Beograd". Osim toga, "Zelenilo" je nadležno i za 56.544 drvoredna stabla koja su posađena u 759 ulica, ali i za milion drveća posađenog na javnim zelenim površinama poput međublokovskih prostora, park šuma ili zaštićenih prirodnih dobara.

- Održavanje podrazumeva negu i obnovu biljnog materijala, instalacija i inventara na zelenim površinama, zatim održavanje čistoće i preduzimanje mera zaštite od požara i drugih elementarnih nepogoda - kažu u JKP "Zelenilo Beograd". - U Biobazi se obrađuje sav biološki otpad. Selektuje se granje, lišće, koševina, koji kao prerađeni produkti imaju svoju dalju upotrebu u delatnostima našeg preduzeća. Najpre se odvajaju krupni delovi stabla i grana za ogrev, odnosno, koriste se za grejanje staklenika u kojima se proizvodi biljni sadni materijal.

PRIJAVLjIVANjE

NAJZASTUPLjENIJE vrste stabala koja krase prestonicu su platan, lipa i javor.

Ukoliko ekipe JKP "Zelenilo Beograd" prilikom redovnog obilaska primete da je neko stablo suvo, ono bude posečeno i na njegovo mesto bude posađeno novo ako to mogućnosti dozvoljavaju. U suprotnom, biće posađeno u blizini posečenog.

Kako ništa nije "za bacanje", za malčiranje sadnica u cilju zaštite od korova i isušivanja zemljišta, kažu, koristi se drobljena masa koja se dobije preradom sitnijih grana. I zeljasti delovi stabla, lišće i koševina, takođe nisu beskorisni, te se oni, nakon procesa kompostiranja, koriste u proizvodnji ukrasnih biljaka, ali i za ozelenjavanje javnih površina.

- Utvrđenim načinima dobijaju se supstrati za prihranjivanje ispošćene i nekvalitetne zemlje. Odnosno, takvim tretiranjem biljnih ostataka postiže se efikasna, kvalitetna i ekološki čista obrada bio-otpada - poručuju u "Zelenilu".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HRVATI SE NADAJU PADU VUČIĆA, A OVE REČI VLADIKE SERGIJA SVE GOVORE: Dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo (VIDEO)