NEMA PARA ZA OBOLELE OD DEMENCIJE: Zapostavljene potrebe starih sa dijagnozom Alchajmera i njihovih srodnika

J. Ž. S.

17. 11. 2022. u 11:11

POTREBE najmanje 20.000 obolelih od demencije u Beogradu i još tri puta toliko srodnika koji brinu o njima, ne samo da ne zanimaju gradsku upravu u prestonici, već oni smatraju da nisu za njih nadležni.

НЕМА ПАРА ЗА ОБОЛЕЛЕ  ОД ДЕМЕНЦИЈЕ: Запостављене потребе старих са дијагнозом Алцхајмера и њихових сродника

Foto M. Anđela

Sekretarijat za socijalnu zaštitu je umesto odgovora na peticiju "Demencija ne bira", kojom 5.639 građana i 13 organizacija civilnog društva traži uspostavljanje dnevnog boravka za osobe obolele od demencije u glavnom gradu, ostao potpuno nem, iako ideja o otvaranju boravka postoji više od tri decenije.

U odgovoru, koji je potpisala zamenica načelnika Gradske uprave i sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, i koji je prosleđen organizatorima peticije, navodi se da oni ne dovode u pitanje da bi to doprinelo povećanju kvaliteta, ne samo njihovog života, već i života njihovih porodica u zajednici.

- Ipak, ističu da nisu nadležni za oblast svog delovanja - navodi Nada Satarić, predsednica Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest.

- Oni navode da bi ovo pitanje trebalo rešavati multidisciplinarno, kroz saradnju prvenstveno unutar zdravstvene zaštite, uz podršku sistema socijalne zaštite i organizacija civilnog društva.

Foto N. Fifić

Ona naglašava da su dnevne usluge u zajednici, bilo da su one iz sistema socijalne, zdravstvene zaštite ili obrazovanja, u nadležnosti lokalnih samouprava. Novac za njih obezbeđuje se u njihovom budžetu.

- Obolelima i njihovim srodnicima je svejedno na koji način i iz kojih izvora bi se novac opredelio. Nije na nama da rešavamo problem nepostojanja komunikacije između sekretarijata gradske uprave. Ako smatraju da treba, mogli su pozvati svoje kolege iz Sekretarijata za zdravstvo i zajedno sa njima se dogovoriti oko načina ustanovljavanja ove preko potrebne usluge - kaže Satarićeva.

PREBACIVANjE ODGOVORNOSTI

Doskorašnja sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je pre samo godinu dana najavljivala otvaranje dnevnog boravka za obolele od demencije.

- Zašto su tada trošili resurse baveći se time, ako ovo nije u njihovoj nadležnosti - ističe Satarićeva.

- Umesto što prebacuju odgovornost za oblast svog delovanja na druge, detaljnim i krajnje bespotrebnim citiranjem Pravilnika, trebalo bi da se pozabave rešavanjem ovog gorućeg problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove