NATALIJINA RAMONDA PRED BEOGRAĐANIMA: U Botaničkoj bašti "Jevremovac" izložba posvećena simbolu primirja

B. B.

12. 11. 2022. u 08:45

MNOGI je zovu biljkom feniks. I dok se, u znak sećanja na žrtve Velikog rata u Britaniji na reverima nosi cvet bulke, u Francuskoj različak, u našoj zemlji simbol primirja je Natalijina ramonda.

НАТАЛИЈИНА РАМОНДА ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: У Ботаничкој башти Јевремовац изложба посвећена симболу примирја

Foto: D. Milovanović

Beograđani će, na izložbi u Botaničkoj bašti "Jevremovac", do 15. novembra imati priliku da vide žive primerke sve tri vrste ovog roda - Natalijine, srpske i pirinejske ramonde.

Prema rečima dr Tomice Mišljenovića, savetnika upravnice Botaničke bašte za obrazovne programe, pošto biljka cveta u maju i junu, keramičar Boris Bogdanović izradio je modele Natalijine i srpske ramonde sa cvetovima, uz podršku Sekretarijata za kulturu.

- Natalijina ramonda nije slučajno izabrana kao simbol primirja - ističe Mišljenović.

- Ona, kao i druge vrste iz ovog roda, ima mogućnost ulaska u anabiozu. U nepovoljnim uslovima staništa, kada nema dovoljno vode, ona se osuši kao da je uvela. Međutim, sa pojavom dovoljno vode, ponovo ozelenjava, pokreće svoje metaboličke procese i zbog toga se naziva biljka vaskrsnica ili feniks.

Foto: D. Milovanović

Beograđani, ali i gosti prestonce iskoristili su lep jesenji neradni dan da posete oazu u centru prestonice, koja je bila puna gostiju. Organizovana su besplatna vođenja u trajanju od približno sat i po. Deca, starosti od pet do 10 godina imali su priliku da posle obilaska, uživaju u crtanju i bojenju i upoznavanju sa ramondama kroz herbarijumsku zbirku. Tokom trajanja izložbe na biletarnici je moguće nabaviti i razglednicu-bojanku sa unikatnim crtežom Natalijine ramonde.

Foto: D. Milovanović

AUTORI

Autorke izložbe su dr Maja Lazarević i dr Tamara Rakić, vanredne profesorke Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dizajn potpisuje Una Korica, diplomirani inženjer arhitekture.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024