NAVALILI I "KUĆNI" KOMARCI: Miholjsko leto izmamilo različite insekte, među kojima i leteće krvopije

A. V. V.

29. 10. 2022. u 09:15

NA crvene pečate po telu od ujeda komaraca prethodnih nedelja žale se žitelji prestonice širom grada.

НАВАЛИЛИ И КУЋНИ КОМАРЦИ: Михољско лето измамило различите инсекте, међу којима и летеће крвопије

Foto: Free Images Pixabay

Iz JKP "Gradska čistoća" kažu da je miholjsko leto uticalo da izmami različite vrste insekata, među kojima i leteće krvopije. Prema njihovim rečima, aktivnost ovih insekata u jesenjim mesecima opada zbog nižih temperatura, a komarci koji se ovih dana "prikradaju" građanima i zadaju im muke su takozvane kućne forme koje se tokom hladnog perioda skrivaju u toplijim prostorima.

- Aktivnost komaraca opada kada temperature spoljašnje sredine padnu ispod 15 stepeni Celzijusa - objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća" za naš list.

- Tada komarci obično ulaze u hibernaciju, odnosno u stanje usporenog metabolizma.

Većina ovih insekata prezimljuje u stadijumu jaja koja su polegla prethodne generacije ili kao odrasle parene ženke koje zimu provode u zaštićenim lokacijama. To su na primer rupe u drveću, podrumi, tavanske prostorije. Ovakve komarce svrstavamo u takozvane kućne forme komaraca.

Prema rečima stručnjaka iz ovog komunalnog preduzeća, s obzirom na to da je miholjsko leto u oktobru dovelo do privremene i kratkotrajne aktivnosti većine insekata, pojavile su se i kućne forme komaraca. Međutim, u bitku sa letećim krvopijama tokom zimskih meseci ne ulaze ekipe "Gradske čistoće".

- Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" nije nadležan za suzbijanje kućnih formi komaraca - ističu u ovom preduzeću.

- Sugrađani se mogu obratiti Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji će ih uputiti na nadležne institucije za ovu vrstu problema.

Broj insekata je u porastu zbog visokih temperatura, Foto N. Skenderija

Na ujede od letećih krvopija nedavno su se žalili sugrađani sa teritorije Novog Beograda, Čukarice...

- Sedela sam u kafiću jedno po podne, kada sam primetila da me svrbi koža kao da me je nešto ujelo, da bih posle minut primetila dva komarca kako mi lete oko stola. Izujedali su me preko čarapa. Taman kad smo pomislili da smo sa letom i njima završili, eto njih opet! - priča sugrađanka Bojana T. iz  Žarkova.

LETOS MANjE ROJEVA

IAKO je brojnost komaraca najveća u najtoplijim mesecima, leto za nama ostaće upamćeno kao period bez "rojeva" komaraca. Velika suša, visoke temperature i manjak padavina uticali su da se njihov broj znatno smanji u odnosu na prethodne godine. Osim toga, na manje letećih krvopija u glavnom gradu uticao je i nizak vodostaj Save i Dunava, jer nije došlo do plavljenja priobalnog dela reka, gde se razvijaju larve rečnih komaraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!