TUŽE ŠKOLE ZBOG "BUS PLUSA": Prosvetni radnici nezadovoljni što novac za prevoz ne dobijaju "na ruke"

B. Borisavljević

27. 10. 2022. u 09:30

SKROMNE budžete škola bi, u narednom periodu dodatno mogla "olakšati", isplata novčanih nadoknada za "bus plus" kartice po sudskim presudama.

ТУЖЕ ШКОЛЕ ЗБОГ БУС ПЛУСА: Просветни радници незадовољни што новац за превоз не добијају на руке

Školski budžeti mogli bi da se dodatno "olakšaju", Foto D. Milovanović

Kako poručuju iz prosvetnih sindikata, očekuje se masovnije podnošenje tužbi zbog toga što se svim zaposlenima u obrazovnim ustanovama nadoknada za prevoz automatski prebacuje "Kentkartu", koji naplaćuje prevoz preko "bus plus" sistema, bez mogućnosti da novac dobiju u ruke. U Forumu srednjih stručnih škola i Forumu beogradskih gimnazija ističu da su neke njihove kolege već dobile presude u svoju korist.

Kako naglašavaju u sindikatima, iako je reč o odluci Grada, zaposleni su na sudu sa školama koje su im poslodavci. Oni ističu da je ovakava odluka nadležnih nezakonita i diskriminatorska, jer se odnosi samo na prestonicu, dodajući da zaposleni u zdravstvu i policiji imaju pravo izbora, samo oni ne.

- Zaposleni u obrazovnim ustanovama se osećaju neprijatno i diskriminisano, kada ne mogu da izaberu prevozno sredstvo kojim će doći na posao - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

- Zar je kriv prosvetni radnik zato što neko hoće da uzme maržu za izdavanje bus plus kartice. Moramo zaštititi osnovno ustavno pravo da li ćemo na posao ići autobusom, automobilom ili peške. Ne brinite, prosvetni radnici su pošteni deo društva i neće se švercovati.

Antić navodi da su neki od zaposlenih u prosveti dobili pozitivne sudske presude i da im je isplaćen novac za određeni period. Ipak, i pored "pobede" u sudnici, problem nije rešen, pošto škola nastavlja da uplaćuje iznos mesečne pretplatne karte na njihove račune. Tako da se mora sačekati godinu dana za novu tužbu, a zatim i isplatu za taj period.

- Po Zakonu o radu obaveza poslodavca je da, pre svega, obezbedi novčanu naknadu zaposlenom, a tek na poseban zahtev zaposlenog da mu obezbedi mesečnu kartu. Kod nas je to obrnuto - ističe u Forumu beogradskih gimnazija.

- Obraćali smo se u prethodnom periodu i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ali iako smo dobili njihovu podršku, nisu mogli da nam pomognu, jer je reč o odluci Grada. U narednom periodu očekujemo da će biti sve više tužbi, što će biti veliki izdatak za škole, ali se problem neće rešiti.

OBUHVAĆENO 33.000 LjUDI

Na platnom spisku u osnovnim i srednjim školama u glavnom gradu je oko 24.000 profesora, učitelja i ostalog kadra. O mališanima u predškolskim ustanovama brine oko 9.000 zaposlenih, od kojih su više od polovine njih vaspitači. Svi oni nemaju pravo izbora, već im se iznos za prevoz uplaćuje preko sistema "bus plus".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili