NA PUTU OSAM DANA ZA 66.500 DINARA: Ekskurzija maturanata Zemunske gimnazije najskuplja, ali i najduža

B. B.

27. 09. 2022. u 11:45

OSMODNEVNO putovanje u Italiju, Francusku i Španiju, na koje maturanti Zemunske gimnazije kreću početkom oktobra koštaće čak 66.500 dinara!

НА ПУТУ ОСАМ ДАНА ЗА 66.500 ДИНАРА: Екскурзија матураната Земунске гимназије најскупља, али и најдужа

Foto D. Dozet

Na javni tender je pristigla jedna ponuda, koju je Savet roditelja prihvatio. U anketi među učenicima završnog razreda, više od zakonom propisanih 60 odsto đaka, izjasnilo se da želi da putuje. Za sada, ovo je najskuplja ekskurzija u Beogradu, ali i najduža.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, sve je urađeno u skladu sa zakonom i Pravilnikom o organizovanju ekskurzija. On ističe da je ponudu dala samo jedna agencija i da je ona prihvaćena. Izjašnjavanje dece je trajalo do petka, a na putovanje se kreće 4. oktobra.

- S obzirom na cenu, odziv đaka je bio dobar. Od 324 učenika četvrte godine za odlazak na ekskurziju se prijavilo njih 218, što je više od 65 odsto - navodi Bjelanović.

- Putovanje može da se plati u osam rata, poslednja je krajem aprila, što je roditeljima znatno olakšalo plaćanje. Svako može da vidi specifikaciju troškova.

Neki školarci su već otputovali na matursko putovanje. Posle tri godine pauze zbog pandemije konačno je, ove godine, podignuta rampa za đačke ekskurzije. Interesovanje učenika je veće nego pre pandemije, što je i očekivano jer školarci tri godine nisu nigde putovali. Omiljena destinacija za maturante je Italija, a za učenike treće godine - Trebinje.

Zemunska gimnazija, Foto N. Skenderija

U Grafičko-medijskoj školi na putovanje ide skoro duplo više đaka nego pre izbijanja pandemije. Maršruta je Rim, Firenca, Đenova i Venecija. Đaci će na Apeninskom poluostrvu provesti pet dana i četiri noći.

- Na putovanje ide 140 dece, dok ih je na poslednjoj ekskurziji pre pandemije bilo 80, a cena je 33.500 dinara - kaže Miloš Bukumira, direktor škole.

- Na put se kreće polovinom oktobra. U planu je da učenici treće godine idu u Trebinje. Međutim, moguće je da organizujemo i studijsko putovanje u Sloveniju. To je poseta školi sa kojom smo bratimljeni, za šta je potrebna dozvola Ministarstva prosvete, a ograničen je i broj učenika koji mogu ići.

RODITELjI BIRAJU

Gde će đaci putovati i koja agencija će organizovati putovanje odlučuje Savet roditelja, koji bira najpovoljniju ponudu. Takođe, mame i tate odlučuju i o visini dnevnica za profesore koja, u proseku iznosi oko 5.000 dinara po đaku. Đaci se najpre izjašnjavaju da li žele da idu na ekskurziju, zatim sledi javna nabavka. Da bi se krenulo na put potrebno je da bude zainteresovano više od 60 odsto učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri