NOVE CENE ŠOKIRALE RODITELJE: Obezbeđenje u školama skuplje do 400 odsto!

B. BORISAVLjEVIĆ

23. 09. 2022. u 14:00

TEK što je počela školska godina, a roditeljima su već počele da stižu poruke za plaćanje obezbeđenja, đačkog dinara, raznih časopisa za mlađe razrede.

НОВЕ ЦЕНЕ ШОКИРАЛЕ РОДИТЕЉЕ: Обезбеђење у школама скупље до 400 одсто!

Foto: V. Danilov

Iznosi se razlikuju od škole do škole, u zavisnosti od odluke Saveta roditelja, a kreću se oko 2.000 dinara za đački dinar, ako je uračunata i bezbednost. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poručuju da su sva ta plaćanja na dobrovoljnoj osnovi.

- Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi - kažu za "Novosti" u nadležnom ministarstvu.

Iako se iz godine u godinu ponavlja kako su novčana davanja roditelja isključivo na dobrovoljnoj bazi, neke obrazovne ustanove to izgleda zaborave. S obzirom na cene udžbenika, pribora, ovaj dodatni izdatak je zaista prevelik za kućne budžete. Tako su roditelji jedne beogradske gimanzije dobili poruku sa već popunjenom uplatnicom sa imenom deteta, brojem žiro računa sa naznakom "uplata za đački dinar" sa upisanim iznosom od 2.000 dinara. U cenu je uračunato i obezbeđenje.

Našoj redakciji su se javili roditelji iz jedne osnovne škole koje su iz Saveta roditelja pozvali da se izjasne da li će obezbeđenje da plaćaju 500, 1.000 ili 1.500 dinara godišnje. Na osnovu kojih kriterijuma je određena ova cena ne znaju. Prošle godine, istu uslugu su plaćali 300 dinara. Poskupljenje je sada od 67 do čak 400 odsto, u zavisnosti koji iznos izglasaju.

KO DONOSI ODLUKE?

ZAKONOM o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Savet roditelja odlučuje da li će škola imati obezbeđenje ili ne.

Oni biraju najpovoljniju ponudu, posle postupka javne nabavke, a "pod lupom" predstavnika roditelja je i kako se troši novac od donacija i od proširene delatnosti. - Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će biti angažovano privatno obezbeđenje - navode u ministarstvu. - Tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji ukoliko to žele, odnosno nisu u obavezi da to učine. Uplata novca za ove namene ne može biti uslov za dobijanje svedočanstva učenika.

- Niko nam nije objasnio zašto je obezbeđenje poskupelo toliko - kaže majka dece koja pohađaju ovu osmoletku. - Iako škola ima čuvara, zabrinuti smo za bezbednost dece, jer on uglavnom sedi u svojoj kućici. Dešavalo se i da se deca potuku u dvorištu, da oni stariji zadirkuju mlađe, da dođe do koškanja, a da to obezbeđenje nije sprečilo.

Prema rečima Dejana Nedića, direktora Druge ekonomske škole, niko ne može da prisili roditelje za plaćanje "đačkog dinara", pošto je to na dobrovoljnoj bazi.

- Nedopustivo je da u pojedinim školama tako uslovljavaju dodelu svedočanstava - navodi Nedić. - Mislim da moje kolege direktori škola dobro znaju da to plaćanje nije obavezno, ali da su razredne starešine i nastavnici ti koji nisu dobro obavešteni.

Kako kažu u školama, najbolje "platiše" su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim godinama procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac koristi se za fotokopiranje testova, osiguranje, kupovinu knjiga za odlične učenike, futrole za diplome, neke potrepštine za nastavu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti