PASARELE JOŠ ČEKAJU NA"ZELENO SVETLO": Posle više odlaganja, grad najavljuje početak gradnje na Obrenovačkom putu

A. VOJINOVIĆ

11. 08. 2022. u 11:00

STANOVNICI Čukarice mogli bi konačno da dočekaju početak izgradnje pešačke pasarele, koja će povezati Čukaričku padinu i Adu Ciganliju!

ПАСАРЕЛЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НАЗЕЛЕНО СВЕТЛО: После више одлагања, град најављује почетак градње на Обреновачком путу

Foto M. Anđela Mišić

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je nedavno građevinsku dozvolu za izgradnju spojnice koja će povezati dve strane prometnog Obrenovačkog puta. Međutim, iako iz Grada još ne najavljuju kada će putari zvanično zakoračiti na prometnu saobraćajnicu, stanovnici ove prestoničke opštine nadaju se da će radovi krenuti uskoro. Osim toga, gradski oci najavili su i novi rok za konačno otvaranje pešačkog mosta u Radničkoj ulici koji povezuje "Ada mol" i Adu Ciganliju, i to za - kraj septembra.

Investitor za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, izvođač je konzorcijum firmi "Beograd put" i "Ras inženjering niskogradnja", dok bi izgradnja projekta, prema aktuelnim najavama, trebalo da se okonča do kraja oktobra.

Stanari ovog dela Čukarice pre punu deceniju su alarmirali nadležne da se na ovom delu Obrenovačkog puta izgradi pasarela jer građani svakodevno prelaze jednu od najprometnijih ulica u ovom delu prestonice i tako rizikuju život. Tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije raspisala je Direkcija u septembru 2019. godine. Tada je urađena procena po kojoj će izgradnja ovog nadvožnjaka Grad koštati oko 33 miliona dinara. Ukupna dužina pasarele iznosiće 40 metara, a širina četiri. Noseći stub biće postavljen na razdelnom ostrvu, a nadzemni deo imaće metalnu konstrukciju koja mora biti odvojena od tla minimum pet metara.

Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu postoji zaštitna ograda, to ne sprečava mnogobrojne stanovnike prestonice da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze ulicu. Takođe, pešački prelaz nalazi se na svega 150 metara od megamarketa, ali se građani ne obaziru ni na to.

Odavno izgrađeni pešački most kod "Ada mola" posle bezbroj odlaganja mogao bi ove jeseni da "dočeka" prve pešake. Gradski oci zasad najavljuju da bi svečano otvaranje spojnice u Radničkoj ulici moglo da bude krajem septembra. Posle izdavanja izmenjene građevinske dozvole u junu sada se čeka prijava radova, a zatim tehnički prijem i upotrebna dozvola.

Podsetimo, radovi na izgradnji pasarele kod "Ada mola" počeli su krajem maja 2020. godine, a rokovi za njen završetak prolongirani su nekoliko puta. Prvi rok da se premosti opterećeni pešački prelaz bio je oktobar iste godine, a zatim decembar, dok je kao poslednji datum pominjan kraj marta 2021. godine. Kao razloge odlaganja izvođači su navodili kašnjenje isporuke specijalnog čelika iz Luksemburga, kao i pandemiju virusa korona.

Projekat finansira kompanija GTC Srbija, a vrednost investicije je oko milion evra, dok je za stručni nadzor zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju. Krak koji premošćava Radničku dugačak je 55 metara, a krak nad Paštrovićevom dug je 48 metara. Pasarela će imati tri pristupa, uz "Ada mol", u Radničkoj, gde je autobuska stanica, i na strani Ade Ciganlije, sa po jednim liftom za javnu upotrebu.

VREDNOST MILION EVRA

GRADNjA pešačkog mosta najavljena je još 2017. godine, kada je postavljen kamen temeljac za prvi tržni centar na Čukarici "Ada mol", koji je otvoren u maju 2019. Godinu dana kasnije, aktivirano je novo gradilište, na kojem će ubrzo osvanuti nova pasarela. Vrednost investicije je oko milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum