NAJVIŠE PRIMEDABA NA OSNOVNE ŠKOLE: Od početka godine prosvetnoj inspekciji podneto 256 žalbi roditelja

B. Borisavljević

23. 06. 2022. u 08:48

MAME i tate su nekad odlazile u školu samo na roditeljske sastanke ili kad ih pozovu razredni starešina i direktor.

НАЈВИШЕ ПРИМЕДАБА НА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Од почетка године просветној инспекцији поднето 256 жалби родитеља

Foto M. Anđela

S reformom školstva, roditelji su dobili značajnu ulogu u obrazovnom sistemu, koju "igraju". Poslednjih godina, pojedini i ne izlaze iz škola. Pitaju se za sve i svašta, a najglasniji su kada njihovo dete dobije ocenu manju od petice. Na "udaru" su, posebno, osnovne škole. Gradskoj prosvetnoj inspekciji je, od početka godine, podneto 256 predstavki roditelja osnovaca, što je tri puta više od ukupnog broja prigovora za predškolske ustanove, srednje, umetničke i baletske škole.

Prema rečima Vesne Nedeljković, rukovodioca u sektoru za inspekcijski nadzor Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, većina primedaba je od anonimnih podnosilaca, koji se obično potpisuju kao "zabrinuti roditelji". Kako ističe, žalbe se odnose na rad i postupanje direktora škola i nastavnika, nasilje među učenicima, zaštitu prava učenika. Ako se u inspekcijskom nadzoru navedene situacije utvrde kao istinite, nalažu se mere, a prema potrebi se prosleđuje školskoj upravi, odnosno nadležnom organu.

- Navode i situacije i okolnosti koje nisu istinite, verovatno sa ciljem narušavanja ugleda pojedinaca ili ustanove, što se i utvrdi u zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru, nakon provere navoda - navodi Nedeljkovićeva.

OCENE I RAD

NA adrese predškolskih ustanova, srednjih, umetničkih i baletskih škola, od početka godine je stiglo ukupno 80 žalbi.

Vrtićima su se roditelji najviše žalili zato što dete nije primljeno u obdanište, uslove rada i radno vreme. Više od polovine primedaba u srednjim školama se ticalo ocene i rada nastavnika, a zatim na to što dete nije upisano u školu.

- Među takvim primedbama su da je ugrožena bezbednost učenika u školi i dvorištu, da su prljavi toaleti, da nema nastavnika na zameni. Takođe, tu su i žalbe koje se odnose na ocene, procenu stručnosti nastavnika, da nema hrane u produženom boravku, da nije ispoštovana procedura za ekskurzije, obezbeđenje, udžbenike, da se ne nosi maska, da direktor dolazi bolestan u školu. Traže se veća prava od zakonom propisanih prava za roditelje.

Naša sagovornica ističe da, kada su u pitanju predstavke koje se tiču nasilja i zaštite prava učenika, inspekcija postupa po hitnom postupku. Takođe, i za svaku drugu žalbu inspektor ocenjuje hitnost i prioritet među ostalima. Nedeljkovićeva navodi da je, među prijavama roditelja, primetno da se deo njih obraća inspekciji kada iscrpi sve mehanizme u ustanovi.

- Postoji i određen broj roditelja koji očekuju da inspekcija razreši direktora, jer nije odgovorio na mejl na njima prihvatljiv način - kaže Nedeljkovićeva.

- Traže da direktor upiše učenika u prvi razred isključivo u skladu sa njihovim željama, da kazni nastavnika što dete nije popravilo ocenu i slično. Postoje i prijave roditelja o nestručnosti nastavnika, odnosno da imaju neodgovarajuće diplome. U postupku provere to se uvek ispostavi kao netačno. Postavlja se i pitanje kako roditelj ima uvid u nečiju stručnu spremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!